Fråga

Microsoft har haft den dåliga smaken att inkludera någonting som kallas för ”Windows Consumer Experience” i Windows 10 som mot min vilja installerar appar som Twitter, Candy Crush Saga, med flera.

Avinstallerar jag dem återinstalleras samtliga återigen ganska snart. Innan Windows 10 Fall Creators Update kunde man blockera denna ”finess” via en policy editor som nu verkar ha försvunnit.

Jag har förgäves sökt på internet men inte lyckats hitta någon fungerande metod som kan stänga av ”Windows Consumer Experience”. Vet ni något sätt att bli av med denna dynga (ursäkta mitt ordval)?

Jag har nu slängt ut Windows 10 från min huvudsakliga arbetsdator till förmån för ”Linux Developer Experience” som jag kallar det.

Stefan Larsson

 

Svar

Jag har kört Windows 10 sedan starten, men har aldrig råkat ut för detta. Möjligen kan det vara begränsat till engelska språkversioner, om det är en sådan du kör?

Däremot ska det vad jag förstår fortfarande gå att stänga av. Policy editorn, eller ”Redigeraren för lokala grupprinciper” som den heter på svenska, finns bara i Windows 10 Pro, men där går den fortfarande att köra, även efter Fall Creators Update. Klicka bara på startknappen och skriv

gpedit.msc

Annars är väl utvägen att använda Registereditorn, vilket också är vad som gäller i Windows 10 Home. Leta reda på registernyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows.

Skapa en ny nyckel under denna med namnet CloudContent. I denna, skapa ett nytt 32-bitarsvärde (DWORD) och ge det namnet DisableWindowsConsumerFeatures. Dubbelklicka och sätt värdet till 1.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Det går att stänga av, men kräver dock att man blåser maskinen fullständigt och lägger in ett annat OS som inte har någonting alls med Windows att göra. Visserligen en stor omställning, men ger i förlängningen mycket positiva saker.

    Man får t.ex. bättre hälsa, då man slipper bli uppjagad av MS arroganta beteende och får själv välja vad och när ett program ska installeras. Som en extra bonus slipper man allt vad gäller appar i allmänhet och appar från MS i synnerhet 🙂

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här