Samsung 30TB mega-SSD

Vi har brukat uttrycket ”världens största hårddisk” tidigare. Nu kommer det till användning igen när Samsung dubblar kapaciteten.

Samsung har påbörjat tillverkningen av världens absolut största SSD. Med sina 30 terabytes lagringskapacitet är den nya PM1643 en klar avvikelse från tidigare, när det var de mekaniska hårddiskarna som ledde marschen mot större lagringsutrymmen. Nu är det NAND-flashminne som gäller.

PM1643 är uppbyggd av 32 stycken minnespaket på en terabyte, som var och en innehåller 16 lager av 512-gigabytes V-NAND-kretsar. Det finns tillräckligt med utrymme för att rymma 5 700 HD-filmer eller ungefär 500 dagars non-stop-video och enheten erbjuder dubbelt så stor kapacitet som den tidigare största SSD:n i 2,5-tumsformat på 16 terabyte – som också kommer från Samsung.

Enheten innehåller också 40 gigabyte DDR4-minne. Den nya Serial Attached SCSI-enheten (SAS) erbjuder imponerande sekventiella läs- och skrivhastigheter på upp till 2 100 megabyte per sekund respektive 1 700 megabyte per sekund.

När exakt PM1643 kommer att börja säljas och för hur mycket är inte känt, men med tanke på vad tidigare riktigt stora SSD-enheter har kostat, räkna med att den blir riktigt dyr. Hoppas inte på att få se några 30-terabytesdiskar dyka upp i bärbara datorer i den närmaste framtiden. Samsung säger dock också att man kommer att utöka denna serie senare i år med sex andra modeller med kapaciteter från 800 gigabyte till 16 terabyte.

 

 

Föregående artikelTest: Toshiba X40-D-17J
Nästa artikelProblem med lång kabel
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här