Fråga

Jag köpte en begagnad version av Windows Ultimate 32/64 bit på engelska. men det står ingenstans om det är retail- eller OEM-versionen. Det står att den är gjord i Irland år 2009.

Var och hur ser man vad det är för version?

Claes-Göran Thorsen

Svar

Om det inte står någonting är det antagligen en fullversion. Om du har förpackningen kvar är det enkelt att avgöra, eftersom OEM-versioner normalt levereras med CD-skivan i ett enkelt fodral, medan fullversioner finns i en prydligare låda.

Du kan också se det på installationsnyckeln. En fullversion har alltid en nyckel som består av fem grupper med fem tecken i varje, medan OEM-versioner har annan längd på grupperna och varierande antal grupper.

Allra enklast är det om Windows redan är installerat. Öppna Kommandotolken och skriv:

slmgr -dli

I det fönster som öppnas efter en stund framgår vilken version det är.

 

 

7 KOMMENTARER

 1. Hej Anders,

  När jag kollade på min dator så står det efter version och retail channel:
  ”Ofullständig produktnyckel: 3V66T”
  Vad menas med det?
  Datorn är uppgraderad från win 7- Win 8 till Win 10 pro.

  • Jag tror att detta är en misslyckad översättning till svenska. På engelska lyder meddelandet ”partial product key”. Det är alltså så att man inte vill visa hela produktnyckeln, utan detta är bara den sista teckengruppen. Det är likadant hos mig.

   Dessutom är det så att sedan Microsoft införde digital aktivering som baserar sig på hårdvaran tilldelas alla samma produktnyckel. Jag antar att du har Windows 10 Professional och att den första teckengruppen är VK7JG?

   • Hej,
    Jo jag har Win 10 pro med digital licens. Just nu kommer jag inte ihåg hur jag hittar den… Har kollat på OneDrive men hittar inte informationen längre för att se teckengruppen.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här