Med ny teknik, ny processor och inbyggd funktion för raytracing tar Nvidia steget in i nästa generation av grafikkort.

Nvidia har lanserat en helt ny grafikprocessorarkitektur kallad Turing och har nu visat upp de första grafikkorten för konsumenter som utnyttjar den nya tekniken, Geforce RTX 2070, 2080 och 2080 Ti. Enligt Nvidia själva är även det enklaste av dessa mer kraftfullt än det tidigare värstingkortet Titan XP.

Massor av minne

De tre korten är alla baserade på samma processor, men har olika mängd minne och olika antal aktiva kärnor. 2080 Ti är utrustat med elva gigabyte GDDR6-minne, 4 352 cuda-kärnor och har en arbetsfrekvens på 1 350 megahertz. Total beräkningskraft för kortet är 13 448 gigaflops.

Metoden innebär att man beräknar hur ljusstrålar utbreds och reflekteras

Det verkligt nya är dock möjligheten att rendera med strålföljning, eller raytracing, i realtid, något som är oerhört beräkningskrävande. Metoden innebär att man beräknar hur ljusstrålar utbreds och reflekteras. Det mest påtagliga som kan åstadkommas med metoden är trovärdiga reflexioner och skuggor. Detta har varit efterlängtat främst av spelare och det finns redan några spel med stöd för Nvidias nya teknik.

Nvidia RTX 2080
Nvidia RTX 2080 kostar en rejäl slant.

Riktigt, riktigt dyrt

Samtliga nya grafikkort går att förboka nu. RTX 2080 och RTX 2080 Ti kommer att släppas 20 september till rekordpriserna 1 200 dollar respektive 900 dollar. Den enklare RTX 2070 dyker upp först i oktober eller november och kostar 600 dollar.

Även andra grafikkortstillverkare kommer förstås med egna modeller och förhandsbeställningar tas emot redan nu hos olika leverantörer. Asus värstingmodell Geforce Turbo RTX 2080Ti kostar exempelvis 14 500 kronor.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Processko 4.45
Nästa artikelTest: Varmilo MA105C
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här