Säker säkerhetskopia

Fråga

Jag har nyligen köpt en ny bärbar dator av märket Asus och undrar hur man enklast kan göra en säkerhetskopia av systemet med alla drivrutiner och program som medföljde datorn. Jag vill göra någon form av diskavbild av SSD-disken, som är på 128 gigabyte, innan jag gör något ytterligare med datorn.

Sedan vill jag göra en ytterligare diskavbild, men nu med nya program installerade och egna inställningar gjorda. Jag vill förvara en kopia av detta på annat ställe som säkerhet. Går detta att göra utan att investera i olika typer av program? Vilka alternativ finns det?

Tom

Svar

Det finns massor av program för sådant, både gratis och som kostar pengar. Men allting du egentligen behöver finns inbyggt i Windows, så du behöver inte gå längre än så.

Microsoft kallar denna typ av säkerhetskopiering för systemavbildning och av någon anledning har de dolt den ganska väl. I Windows 10 Fall Creators Upgrade är funktionen ännu svårare att hitta, eftersom gamla Kontrollpanelen hamnat ännu mer i skymundan, till förmån för de nya inställningarna.

Klicka på startknappen och välj Inställningar, samt därefter Säkerhetskopiering. Under rubriken ”Letar du efter en äldre säkerhetskopia?”, klicka på ”Gå till Säkerhetskopiera och återställ (Windows 7). Klicka på ”Skapa en systemavbildning” till vänster.

Nu kan du välja var du vill spara din avbild (en extern hårddisk är lämpligt) och vilka enheter som ska säkerhetskopieras. Svårare är det inte.

Allting tyder på att funktionen kommer att försvinna så småningom, även om det inte känns som om det kommer att hända snart. Och troligen blir möjligheten att återställa en systemavbildning kvar längre än åtgärden att skapa en.

Men om du vill vara hundra procent framtidssäker i många år kanske du trots allt ska välja ett tredjepartsprogram. Exempelvis Macrium Reflect Free fungerar väl och har gott renommé.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

1 kommentar

Hej,
Kan rekommendera Veeam Agent for Windows, gratis, backar hela datorn eller valda partitioner/diskar.
Kan även skapa en s.k. Recovery Media på bootbar USB som innehåller alla drivrutiner och systemfiler för att kunna starta upp datorn efter en eventuell diskkrasch.

Kommentera

*

Liknande artiklar