Fråga

Jag har nyligen köpt en ny bärbar dator av märket Asus och undrar hur man enklast kan göra en säkerhetskopia av systemet med alla drivrutiner och program som medföljde datorn. Jag vill göra någon form av diskavbild av SSD-disken, som är på 128 gigabyte, innan jag gör något ytterligare med datorn.

Sedan vill jag göra en ytterligare diskavbild, men nu med nya program installerade och egna inställningar gjorda. Jag vill förvara en kopia av detta på annat ställe som säkerhet. Går detta att göra utan att investera i olika typer av program? Vilka alternativ finns det?

Tom

Svar

Det finns massor av program för sådant, både gratis och som kostar pengar. Men allting du egentligen behöver finns inbyggt i Windows, så du behöver inte gå längre än så.

Microsoft kallar denna typ av säkerhetskopiering för systemavbildning och av någon anledning har de dolt den ganska väl. I Windows 10 Fall Creators Upgrade är funktionen ännu svårare att hitta, eftersom gamla Kontrollpanelen hamnat ännu mer i skymundan, till förmån för de nya inställningarna.

Klicka på startknappen och välj Inställningar, samt därefter Säkerhetskopiering. Under rubriken ”Letar du efter en äldre säkerhetskopia?”, klicka på ”Gå till Säkerhetskopiera och återställ (Windows 7). Klicka på ”Skapa en systemavbildning” till vänster.

Nu kan du välja var du vill spara din avbild (en extern hårddisk är lämpligt) och vilka enheter som ska säkerhetskopieras. Svårare är det inte.

Allting tyder på att funktionen kommer att försvinna så småningom, även om det inte känns som om det kommer att hända snart. Och troligen blir möjligheten att återställa en systemavbildning kvar längre än åtgärden att skapa en.

Men om du vill vara hundra procent framtidssäker i många år kanske du trots allt ska välja ett tredjepartsprogram. Exempelvis Macrium Reflect Free fungerar väl och har gott renommé.

 

 

Föregående artikelApple kan få fängelse för strypta telefoner
Nästa artikelProgramtips: Novabench 4.0.2
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Kan rekommendera Veeam Agent for Windows, gratis, backar hela datorn eller valda partitioner/diskar.
  Kan även skapa en s.k. Recovery Media på bootbar USB som innehåller alla drivrutiner och systemfiler för att kunna starta upp datorn efter en eventuell diskkrasch.

 2. I vanligt fall brukar jag försöka använda inbyggda verktyg i första hand men använd för allt i världen INTE Windows egna Systemavbildning! Man kan nästa tro att Microsoft insett hur dålig den är och därför försöker gömma undan den mer och mer för varje Windowsversion.

  Försökte använda det för några månader sedan för att göra en systemavbildning men fick ge upp till slut. Det var problem med både det ena och det andra:
  – Väldigt känsligt var man sparar systemavbildningen.
  – Såg ut att göra en riktig systemavbilgning men när jag testade att läsa tillbaka den fungerade det inte.
  – Läste igenom en massa forum och insåg att väldigt många verkar ha problem med Windows systemavbildning.

  Testade till slut Macrium Reflect Free och allt fungerade klockrent som förväntat,

 3. Apropos Macrium Reflect. Glöm inte vad Lennart Wiberg skrev för ett år sedan:
  Macrium Reflect free kan inte skapa en klon. Det kan bara betalvarianten. Kommandot accepteras i free-upplagan, men resultatet blir dessvärre till slut en vanlig back-up-fil, alltså inte en direkt spegling. Mycket förrädiskt. Jag har gått på det själv.

  • Det som skapas av Macrium Reflect free är avbildninar av partitioner, som sedan kan användas relativt enkelt på en ny disk. Men visst, det finns säkert ännu bättre alternativ. Läs svaret Anders Reuterswärd gav:

   ”Det som skapas är inte en backup, utan en regelrätt avbild där både den primära partitionen och återställningspartitionen finns med. Däremot kan jag inte hitta någon startinformation. Jag kan dock inte verifiera detta, eftersom Windows aldrig startar från externa enheter.

   Med en sådan avbild borde det emellertid gå alldeles utmärkt att reparera startinformationen med någon av de metoder jag föreslagit. Eller med ett program som Easy BCD (http://neosmart.net/EasyBCD) eller Bootit Bare Metal (http://www.datormagazin.se/2015/programtips-bootit-bare-metal-1-31e/).”

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här