DMZ Rekommenderar

Flaggskeppskortet för entusiaster har överklockning i fokus och slår konkurrenterna på fingrarna i prestanda och kylning – men priset har satts därefter.

Merparten av marknadens alla grafikkortstillverkare har något varumärke som reserveras för deras allra mest påkostade kort, där man tar i från tårna och i många fall siktar mer på prestige än på att få många exemplar sålda i butik.

Det kort vi testar här är MSI:s just nu mest påkostade spel- och överklockningskort, med Nvidias flaggskeppskrets för konsumenter. Som sådant är det dels utrustat med en rejäl kylarlösning, dels även med gott om strömförsörjning. Kortet använder totalt tre stycken 8-pins strömkontakter, främst för att ge gott om svängrum vid överklockning.

Gott om prestanda

Utmärkande för GTX 1080 Ti Lightning är en fabriksöverklockning som sträcker sig upp till 1 721 megahertz (MHz) i boost- respektive 1 607 MHz i basfrekvens. Sistnämnda gäller för ”Lightning mode”, som kan aktiveras med MSI:s mjukvara. Direkt ur lådan används dock ”gaming mode”, som innebär 1 582 MHz i basfrekvens och 1 695 MHz i boostfrekvens. Det sistnämnda var inställningen vi använde under våra tester.

Som ett första prestandatest använder vi den syntetiska testsviten 3DMark Time Spy, baserat på Directx 12. Här imponerar GTX 1080 Ti Lightning med totalt 9 886 poäng, vilket kan jämföras med 9 224 poäng för Nvidias referensvariant av samma grafikkrets (Founders Edition). Ett konkurrerande överklockat kort, Asus GTX 1080 Ti Strix Gaming OC, levererar 9 506 poäng i samma test.

Därefter går vi vidare till Hitman, en Directx 12-titel som vi testar i 3 840 x 2 160 pixel. Här uppvisar GTX 1080 Ti Lightning Z strax över åtta procent bättre prestanda än referensvarianten, med en genomsnittlig bildfrekvens på 86,94 bildrutor per sekund (fps) kontra 79,47 fps.

Vi testar även med Rise of the Tomb Raider, återigen baserat på Directx 12 och med upplösningen 3 840 x 2 160 pixel. Den här titeln uppvisar liknande tendenser för MSI:s fabriksöverklockning. Där GTX 1080 Ti Founders Edition ligger på 75,23 fps, klarar GTX 1080 Ti Lightning Z i snitt 81,13 fps, en ökning på strax under åtta procent.

Deux Ex Mankind Divided (med Directx 12 och 3 840 x 2 160 pixel) är mer tungdrivet än föregående två tester. Med en genomsnittlig bildfrekvens på 30,67 fps tappar GTX 1080 Ti Lightning Z lite av sitt för språng, men ligger fortfarande 1,82 fps (cirka sex procent) framför GTX 1080 Ti Founders Edition.

Grafikkortet använder en bastant kylare, Tri Frozr, som kanske främst utmärks av en stor och tung kylfläns som löper under samtliga tre fläktar. När vi sätter kyllösningen på prov använder vi ett syntetiskt stresstest baserat på 3DMark Fire Strike, som utsätter kortet för upprepade testsekvenser under cirka 20 minuter. Som högst nådde kortet 84 grader och prestandan varierade som mest med 1 procent.

Överklockning med originalkylaren

Kortets primära målgrupp är trots allt överklockare. Nu har vi inte haft möjlighet att pressa kortet till fullo med flytande kväve eller andra exotiska kyllösningar, men vi passade på att se hur långt vi kunde hålla det stabilt vid överklockning med originalkylaren. När vi använde möjligheterna i MSI:s mjukvara Afterburner nådde vi en basfrekvens på 1 657 MHz och en boostfrekvens på 1 771 MHz, en ökning på 4,4 procent. För minnet nådde vi en effektiv frekvens på 12 168 MHz, en ökning på 9,4 procent.

Premiumkort – premiumpris

Rent tekniskt har vi egentligen inget annat än lovord för GTX 1080 Ti Lightning Z. Det är den i skrivande stund snabbaste GTX 1080 Ti-modellen som har passerat genom testlabbet, vilket är en desto större bedrift när vi väger in att varken temperaturer eller stabilitet har offrats på vägen. Det visar sig även vara ett relativt tyst kort vid full belastning, även tystare än referensvarianten av samma krets.

De största tekniska nackdelarna ligger främst i storleken. Förvisso upptar kortet endast två platser för sina in- och utgångar, men det är i praktiken tillräckligt tjockt för att uppta tre expansionsplatser i chassit. Det är alltså ett rejält grafikkort. Därtill har det en nästan lika rejäl prislapp på cirka 9 500 kronor. Det finns med andra ord mer prestanda per krona att hämta med billigare GTX 1080 Ti-modeller. Snarare är detta ett alternativ för dem som är villiga att betala extra för ett av de kraftfullaste korten på marknaden, ett som inte kompromissar med kylningen.

Av Carl Holmberg

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: MSI Geforce GTX 1080 Ti Lightning 11 GB
5 / 6 Betyg
För
Bra prestanda i 4k-upplösning, tyst och sval kylare, gott om grafikminne, konkurrenskraftigt pris.
Emot
Något lägre klockfrekvens än närmaste konkurrenten, strömtörstigt.
Rekommenderas till
Ett kort för dem som vill spela i 4k-upplösning med hög detaljnivå.

Tillverkare: Nvidia, www.nvidia.com

Cirkapris: 9 500 kr inkl. moms

GPU: 1 x GP104, 1 582 MHz bas, 1 695 MHz turbo

Grafikminne: 11 GB GDDR5

Gränssnitt: PCIE 3.0 x16

Bildskärmsanslutningar: 1 x DVI-DL, 3 x Displayport 1.4, 1 x HDMI 2.0

Längd: 320 mm

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här