Qnap TS-328

Söker du en central lagringsplats med fokus på just lagring? Då kan TS-328 från Qnap vara ett bra val.

Det finns verkligen en plats på marknaden för Qnap TS 328, då det handlar om en smidig NAS-enhet med plats för tre hårddiskar. Enheten mäter 142 x 150 x 260 millimeter. För att nå detta kompakta format har de offrat hårddiskkassetterna, du får alltså skruva av överdelen på chassit för att komma åt hårddiskplatserna. Det innebär lite mer jobb initialt eller vid byte; å andra sidan är det ingen som rycker en hårddisk av misstag. Det finns stöd för diskar på både 3,5 tum och 2,5 tum och du kan välja mellan en äkta RAID 5 och att kombinera två mekaniska diskar med en SSD som cache.

Läs också: Test: Qnap TVS-473

För kraften står en Realtek ARM Cortex-A53 med fyra kärnor. Den arbetar med en klockfrekvens på 1,4 gigahertz och har sällskap av två gigabyte DDR4-minne. Qnap TS-328 går inte att uppgradera till mer minne, så du bör inte lasta på för många tjänster.

Två gigabitportar till priset av en

På fronten sitter en USB 3-port för snabbkopiering med ett tryck på kopieringsknappen intill. På baksidan hittar vi ytterligare en USB 3- och en USB 2-port. De kan användas för extern lagring, skrivare eller en UPS. Där finns även två portar för Ethernet (gigabit) vilket är långtifrån vanligt på en NAS i denna prisklass. Du kan använda portarna för teaming, redundans eller för att hantera och betjäna olika subnät. Dessutom finns här ljudanslutning (in och ut), vilket kan vara tacksamt om du använder några av servertjänsterna för multimedia och vill spela musik.

När det gäller prestandan toppade Qnap TS-328 på dryga 112 megabyte per sekund vid både läsning och skrivning

För kylningen används en fläkt som mäter nio centimeter. Den kan arbeta automatiskt eller styras manuellt. Fläkten är inte direkt tyst under högre belastning, vi skulle byta den om enheten skulle stå framme.

Funkar fint för små användargrupper

När det gäller prestandan toppade Qnap TS-328 på dryga 112 megabyte per sekund vid både läsning och skrivning. Denna hastighet skalar linjärt när vi bundlar de två portarna, och även när vi belastar modellen lite mer är prestandan förvånansvärt bra. För vår del skulle vi säga att modellen är ett bra alternativ för upp till sex stycken användare och ytterligare ett tiotal anslutna enheter.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Qnap TS-328
4 / 6 Betyg
För
Liten och smidig, RAID 5, bra pris, dubbla LAN-portar, USB Copy, stilren.
Emot
Går ej att bygga ut internminnet. Saknar kassetter.
En NAS-enhet för dem som söker just en central lagringsplats och inte planerar att köra många servertjänster.

Tillverkare: Qnap, www.qnap.com

Pris: 2 894 kr inkl. moms, 2 315 kr exkl. moms

Mått: 142 x 150 x 260 mm

Vikt: 1,6 kg

CPU: Realtek Quad-core ARM Cortex-A53

RAM: 2 GB

Diskplatser: 3 st

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här