Handmic Digital är det ultimata hjälpmedlet för flexibla journalister eller debuterande musikanter. En bra mikrofon har många nytta av, och denna är i toppklass.

När det gäller ljudupptagning lämnar bland annat våra mobiltelefoner en hel del övrigt att önska, i alla fall om det handlar om en intervju eller liknande. Bilder och video må dessa enheter prestera, men med sämre ljud går en hel del av upplevelsen förlorad. Detta, och mycket annat, har Sennheiser tagit fasta på med sin nya Handmic Digital, en mikrofon av hög kvalitet för ljudupptagning till en PC, en Mac eller en mobil enhet med IOS som operativsystem. Dessvärre stöds inte Android, men det är en av få plumpar i protokollet.

 

Gedigen konstruktion

Det första vi observerar när vi packar upp enheten är vikten. Handmic Digital har nämligen ett helmetallskal och väger 340 gram. Detta kanske inte låter så mycket, men betänk då att enheten inte är längre än 18 centimeter och har formen av en eltandborste. Kort sagt känns den extremt gedigen.

På ovansidan finner vi ett metallnät som skyddar mikrofonkapseln som ligger innanför. Den sistnämnda är utvecklad av Sennheiser i nära samarbete med Apogee, ett välkänt audioteknikföretag.

Längs sidan finner vi en liten diod som lyser upp när vi har anslutit mikrofonen till datorn eller en mobil enhet. När det kommer till själva anslutningen görs detta via en kontakt i botten på mikrofonen. Där finns ett dryga centimetern djupt hål och i botten finns en Micro-USB-anslutning. Till denna ansluts kabeln, och denna kontakt är extra förstärkt samt ger ett skydd mot fukt och damm.

Den andra änden av den cirka två meter långa sladden ansluts sedan antingen via USB till en dator av något slag eller till en IOS-baserad enhet via en Lightning-kontakt. Dessvärre finns inte stöd för anslutning via vare sig Typ C eller Micro-USB i den andra änden, vilket gör att du inte kan använda en mobiltelefon med Android som operativsystem. Faktiskt är detta mikrofonens enda verkliga svaghet.

 

Ett suveränt alternativ

Nu är inte bara mikrofonens chassi stilrent och bekvämt att hålla i, utan Sennheiser har även lagt till lite finesser. För det första är hela kapseln försedd med en högeffektiv dämpning mot alla former av handrelaterade ljud. Låt säga att vi antingen har någon form av ticks som får oss att röra fingrarna mycket eller att vi bara byter grepp ofta. Detta kan på en vanlig mikrofon resultera i oönskade störningar, men när vi testade detta på denna enhet resulterade det inte i något sådant. Den andra finessen är att Handmic Digital även har ett integrerat skydd mot strålning från mobila enheter, vilket annars också kan störa en inspelning. Dessutom finns här ett väl fungerande skydd mot vindljud samt en aktiv dämpning av kringliggande ljud. På så sätt hamnar fokus på det som finns direkt framför mikrofonen, oavsett om detta är röster vid en intervju eller musiken från instrument som spelas.

 

Det gick snabbt att göra sig redo för inspelning och resultatet blev extremt bra.

 

När vi ska spela in ljud kan vi välja att använda något av de program som vi redan har. Detta då mikrofonen dyker upp precis som vilken ansluten enhet som helst och kan väljas i listan över in-enheter. Det finns dock även program att ladda ned från Apogee, vilket vi rekommenderar för Iphone. Detta då ett sådant program släpper loss mikrofonens fulla potential och ger gott om möjligheter till anpassning.

Det var även på det senare sättet som vi valde att använda mikrofonen under våra tester. En Iphone kunde stoppas undan i jackan, väskan eller bakfickan. På så sätt behövde vi bara ha mikrofonen framme. Det gick snabbt att göra sig redo för inspelning och resultatet blev extremt bra. Faktiskt kan vi sträcka oss så långt som till att säga, att mikrofonen gav det bästa och renaste ljud som vi någonsin har spelat in med hjälp av en mobil enhet. Resultatet var klart jämförbart med det från betydligt dyrare utrusning.

Tack vare flera smarta redigeringsfunktioner i de olika apparna kunde vi även enkelt redigera och klippa våra inspelningar direkt i enheten. Det krävdes också minimal kunskap för att länka samman ljudet med en kompletterande videoinspelning.

Detta blir utan tvekan vårt arbetsredskap från och med nu.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Sennheiser Handmic Digital
6 / 6 Betyg
För
Imponerande ljudkvalitet, mycket hög konstruktionskvalitet, användarvänlig, har sällskap av smarta program.
Emot
Fungerar inte med Android.
Rekommenderas till
Ett klockrent val för dem som arbetar mobilt eller som vill spela in på hobbynivå.

Tillverkare: Sennheiser, www.sennheiser.com

Cirkapris: 2 500 kr inkl. moms, 2 000 kr exkl. moms

Frekvens: 40-16 000 Hz

Mått: 48 mm i diameter, 180 mm i längd

Kabellängd: 2 meter

Vikt: 340 gram

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här