När användarvänlig och säker fjärråtkomst har högsta prioritet, kan Tosibox vara ett alternativ. Och inte bara för datorer, utan även för mobila enheter. Vi har bekantat oss med denna lösning.

När användarna i allt högre grad behöver nå resurser på nätverken på distans ställer det höga krav på tillförlitliga fjärranslutningar från olika typer av enheter. Det behöver inte bara vara säkra lösningar, utan även användarvänliga för både administratörer och användare.

Det var mot denna bakgrund som Veikko Ylimartimo, Tosibox grundare, 2010 började skissa på en lösning. Resultatet blev att företaget grundades året därpå, och de sålde sin första fjärråtkomstenhet med Plug and go-teknik. När detta skrivs finns företagets produkter i över 120 länder och Tosibox har närmare 90 stycken globala patent.

En viktig bidragande anledning till att företaget har vuxit så snabbt är just enkelheten. Det finns helt enkelt få andra lösningar som låter dig konfigurera en säker fjärranslutning på mindre än fem minuter, eller som Veikko säger:

– Om en turist kan flyga över Atlanten utan att kunna något om flygplan, varför skulle inte människor kunna dra full nytta av teknik utan att ha en högskoleutbildning inom IT?

Företagets produkter kretsar dock inte enbart kring att skydda uppkopplingar för en eller flera användare när de jobbar på fältet.

Lösningen passar lika bra för alla former av anslutningar som behöver skyddas, kontrolleras och övervakas. Det kan gälla olika former av digital skyltning, det kan vara kontroll av fjärrstyrd övervakning av smarta hem och kontor eller hantering av IoT-utrustning inom jordbruk.

Hur allt fungerar

Vi fick under en period låna en enhet och även programlösningar, för att titta lite närmare på hur systemet fungerar. Principen är enkel.

På ditt företag, eller annan plats, placeras en så kallad Tosibox lock mellan WAN- och LAN-anslutningen. Detta i form av hårdvara (det finns även virtuella alternativ). Låset fungerar som en sorts brandvägg och här konfigurerar vi nycklar. Dessa nycklar kan sedan utgöras av USB-anslutna enheter, men även av ren mjukvara.

Förutom att vara användarvänlig kan modellen också skalas efter i princip vilka behov som helst och över samtliga plattformar.

När användaren ska koppla upp sig till det interna nätverket ansluter denne nyckeln till datorn, vilket etablerar en säker VPN-tunnel över valfri internetuppkoppling. Bara enheter som tidigare har godkänts, och som kan valideras med nyckel, kan ansluta via VPN. Förutom att vara användarvänlig kan modellen också skalas efter i princip vilka behov som helst och över samtliga plattformar.

Detta med en fysisk nyckel kan nog alla förstå, så låt oss fokusera på programvarianten, kallad Softkey. Den mjuka nyckeln skapas genom att koden kopplas till en undernyckel, som i sin tur är kontrollerad av en fysisk huvudnyckel vilken finns på företaget. Genom att knyta varje Softkey till olika Tosibox-lås, och enheter kopplade till just dessa lås, kan sedan enheten som använder en Softkey få åtkomst till rätt resurser på nätverket. Självklart är denna nyckel direkt kopplad till ett unikt dator-ID och lösenord, vilket gör att den inte går att flytta till annan enhet. För än högre säkerhet går det även att koppla denna lösning till en tvåvägsvalidering.

För enheter med IOS eller Android som operativsystem används Mobile client. Det fungerar då på samma sätt, alltså med unika ID och tvåvägsvalide ring. Sedan kan en säker  tunnel etableras och användaren kan ta den i bruk via Wi-Fi eller mobildata.

Dedikerade 4G-modem

Tosibox lanserar fortlöpande nya produkter. En intressant sådan är deras 4G-modem, en färdigkonfigurerad LTE-anslutning till företagets Lock-enhet. Då den har automatiserad återanslutning och integrerad felhanteringsteknik är den i princip självgående efter installationen. På så sätt kan den vara en lösning för geografiskt otillgängliga platser.

Detta var bara ett litet smakprov. Kort sagt är detta en spännande produkt som är väl värd att undersöka, om du behöver ge användare enkel fjärråtkomst. Framöver hoppas vi kunna återkomma till Tosibox.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Tosibox
6 / 6 Betyg
För
Enkelt att installera, kan skalas till önskad nivå. Optimal VPN-lösning för alla företag som arbetar med fjärranslutna enheter.
Emot
Hade gärna sett samma lösning för konsumenter.
Rekommenderas till
Alla företag som på ett eller annat sätt ansluter enheter på distans.
  • Tillverkare: Tosibox, www.tosibox.com
  • Cirkapris: Varierar beroende på lösning – hanteras via Tosibox centralt
  • Antal VPN-tunnlar: Från 1 till oändligt
  • Lösningar: Tosibox lock, Softkey, Central lock, Virtual central lock och key

 

Föregående artikelOutlook i olika datorer
Nästa artikelAirthings radonmätare
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här