Transcend SSD370s

Transcend SSD370s är en SSD-enhet i 2,5-tums-format som ger bra kvalitetskänsla och har jämn prestanda.

Transcend SSD370s har ett aluminiumhölje vilket effektivt fördelar värmen från kretsarna. Under skalet hittar vi Microns 16 nanometers MLC-flash.

Vårt testexemplar på 256 gigabyte använder en fyrakanalers Silicon Motion SM2246EN-kontroller. Lagringsenheten är försedd med Device Sleep Mode (Devsleep) som är en teknik för att spara extra mycket ström när enheten går ner i viloläge.

När vi delar på enheten ser vi att Transcends kort och kretsar bara täcker cirka 60 procent av chassits innanmäte och vi ser även MLC-kretsarna från Micron, vilka  kan sägas  tillhöra det övre mellansegmentet. Det hela kompletteras av en Samsung-baserad DRAM-lösning.

Vi börjar att testa prestandan med Crystal Diskmark och sekventiell läsning (Q16T1). Då når enheten upp till 538,4 megabyte per sekund, medan den klarade 305,2 megabyte per sekund vid skrivning. Motsvarande värden för 4K Q32T1 är 276,5 respektive 268,3 megabyte per sekund.

De här mätningarna kompletterade vi med mätningar gjorda med AS SSD Benchmark för att kontrollera accesstider. Dessa låg på 0,045 respektive 0,047 millisekunder.

Det avslutande testet blev PCmark8 och dess lagringstest, där enhetens lagringsbandbredd stannade på 199,37 megabyte per sekund med ett lagringsresultat på 4 918.

Samtliga värden är inget att skämmas för

Samtliga värden är inget att skämmas för, å andra sidan sticker inget av dem ut som rejält positivt. Däremot var det positivt att vi inte kunde notera några rejäla dippar, utan det var jämn prestanda.

Slutligen ska vi även nämna programmet SSD Scope som låter oss kontrollera SMART-värden, hantera  TRIM och uppdatera firmware med mera, allt från ett användarvänligt och tydligt gränssnitt.

Så långt finns det inget som talar emot Transcend SSD370s, men när prislappen kommer in i bilden blir vi ändå lite tveksamma. Detta då den snuddar på 1 000 kronor, vilket är aningen högt i samman hanget.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Transcend SSD370s
3 / 6 Betyg
För
Tunn modell, bra kvalitetskänsla, godkänd och framför allt jämn prestanda.
Emot
Högt pris sett till garantier och prestanda.
Rekommenderas till
En SSD-enhet i mellanskiktet, den kan både vara helt rätt och helt fel. Förmodligen mer rätt än fel om du hittar den lite billigare.

Tillverkare: Transcend, www.transcend-info.com

Cirkapris: 999 kr inkl. moms, 799 kr exkl. moms

Mått: 100 x 69,9 x 6,8 mm

Kapacitet: 256 GB

Kontroller: SM2246EN

Flashkretsar: Micron 16 nm

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här