TP-Links nya meshroutersystem, Deco M9 Plus, ska klara hus på upp till 600 kvadratmeter och har dessutom stöd för flera olika system för smarta hem.

TP-Link har utkommit med en ny nätverksrouter som verkar klara lite av allt. Deco M9 Plus är en trebandsrouter som uppges kunna täcka samma område med färre noder än tidigare versioner i Deco-linjen. Utöver det har Deco M9 Plus också några extra spännande funktioner.

Deco M9 Plus är en AC2200-router som erbjuder ett 2,4-gigahertzband och två 5-gigahertzband, där det förstnämnda kan ge trådlösa hastigheter på upp till 400 megabit per sekund och de senare kan nå hastigheter upp till 867 megabit per sekund.

Avlasta med kabel om du vill

Kommunikationen mellan huvudenheten och de övriga sker via ett 5-gigahertzband som dynamiskt utökas med stöd från andra band efter behov, vilket hjälper till att säkerställa att datahungriga enheter får de stabila anslutningar de behöver. Om så önskas går det också att utnyttja nätverkskabel till detta, vilket gör kommunikationen ännu snabbare och lämnar mer bandbredd till det trådlösa.

Rejält med processorkraft

Deco M9 Plus är utrustad med en fyrkärnig Qualcomm-processor, fyra gigabyte eMMC-lagring och 512 gigabyte lagring. TP-Link säger att två enheter är tillräckliga för att täcka ungefär 400 kvadratmeter, och med tre enheter utökas detta till 600 kvadratmeter.

Säkerhetssystemet TP-Link Homecare inkluderar bland annat föräldrakontroll som gör det möjligt att hålla koll på och kontrollera vilka webbplatser och appar barnen använder. Samtidigt finns inbyggt virusskydd och trafikoptimerande Quality of Service.

Förutom de sex Wi-Fi-antennerna i varje enhet finns det dessutom också antenner för både Bluetooth och Zigbee, dock tyvärr inte det populära Zwave,

Deco M9 Plus nöjer sig dock inte med bara trådlöst nätverk. Förutom de sex Wi-Fi-antennerna i varje enhet finns det dessutom också antenner för både Bluetooth och Zigbee, dock tyvärr inte det populära Zwave, vilket innebär att enheten kan användas som centrum för ett smart hem. Den kan hantera anslutningar till mängder av olika IoT-enheter och stöder smart hemhårdvara från ett antal företag som GE, Samsung Smartthings, Securifi, Philips, Nest och självklart TP-Link egna produkter. Routern fungerar också bra med Amazon Alexa och IFTTT, och kan därför användas med befintlig IoT-hårdvara och rutiner.

Deco M9 Plus är ungefär 15 centimeter i diameter och sex centimeter hög och kostar 4 000 kronor för två enheter.

Du har väl inte missat vårt jämförande test av mesh-system? klicka här

mesh system 2018

 

Föregående artikelTest: Sennheiser Momentum Free
Nästa artikelProgramtips: Quickset DNS 1.21
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här