Fråga

Jag behöver lite hjälp. Jag ska skaffa en ny, större C-disk och samtidigt göra en uppgradering till Windows 10 från Windows 7. Det innebär väl att jag måste installera Windows 10 på den nya hårddisken och flytta allting. Jag har fått höra att jag måste ladda ned alla mina program, varav några jag betalade pengar för och inte längre har kvar lösenordet till.

Finns det något sätt att kopiera alla programfiler till en annan hårddisk före uppgraderingen och installera dem sedan igen? Skulle det fungera? Eller finns det något annat sätt jag kan använda för att undvika att köpa eller ladda ned alla dessa program? Tacksam för tips.

Osäker pensionär

Svar

För att kunna byta till Windows 10 måste du köpa uppgraderingen – den är inte gratis längre. Priset hos Microsoft är 1 400 kronor för Windows 10 Home, men det går säkert att hitta billigare.

När det gäller din egentliga fråga går det inte att göra som du föreslår, att flytta programmen till ett nytt operativsystem, eftersom systemregistret innehåller massor med uppgifter som krävs för att de ska fungera.

Den metod jag föreslår är att du först klonar din befintliga hårddisk med Windows 7 till din nya disk. Det kräver att du först har båda diskenheterna monterade i datorn och använder någon lämplig mjukvara, exempelvis Easeus Todo Backup Free, www.easeus.com/backup-software/tb-free.html, för kloningen.

När du har Windows 7 fungerande på den nya disken uppgraderar du sedan denna till Windows 10, vilket innebär att du kommer att ha alla dina installerade program kvar och fungerande. Den gamla disken kan du låta sitta kvar – radera den och använd den som lagringsdisk.

 

 

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här