Fråga

Min dator är en cirka två månader gammal Lenovo Y520 med förinstallerat Windows 10, 64 bit, uppgraderat till 1803. Jag använder Officepaket 2010, 32-bitsversionen. Problemet: Jag har tidigare kunnat öppna dokument (Word och Excel) genom att dubbelklicka på dokumentet i Utforskaren.

Plötsligt gick inte detta längre, utan när jag försöker öppna dokumentet blir det bara en snurrande ring tills jag stänger hela Utforskaren. Jag kan inte heller byta namn eller flytta på ett dokument i Utforskaren utan att få den snurrande ringen.

Om jag däremot öppnar dokumentet inifrån Word eller Excel fungerar det men det är en krångligare omväg. Pdf- filer och bilder verkar gå bra att öppna som tidigare.

Jag har uppdaterat allt som går att uppdatera och kört Windows felsökare med mera, men inget hjälper. Jag har också avinstallerat Office och installerat Libre Office, men det går lika dåligt.

Eftersom det har kommit plötsligt undrar jag om det är någon Windowsuppgradering som ställer till det eller har jag av misstag ändrat något i Utforskaren?

Någon som råkat ut för något liknande och kan hjälpa mig?

Kenneth Jansson

 

Svar

Det här låter väldigt märkligt. Det har rimligen i alla fall ingenting med Microsoft Office att göra, vilket också visas av att det inte gör någon skillnad att avinstallera detta och att du inte heller kan utföra andra manövrer i Utforskaren.

Alltså är det något galet i Windows. Jag kan dock inte med någon som helst säkerhet säga vad. Jag ska dock våga mig på en gissning. Det finns många program som lägger till ett eget val i Utforskarens högerklicksmeny och dessa kan ibland ställa till det på olika sätt.

Högerklicka på en fil och kontrollera vilka sådana val du har. Det kan vara exempelvis Dropbox, Adobe och diverse säkerhets- och arkiveringsprogram. Avinstallera dessa för att se om det gör någon skillnad.

5 KOMMENTARER

  1. Detta låter som ett jobb för Sysinternals tool: autoruns, detta har en tab för Explorer och man kan stänga av var o en för att felsöka.

  2. Av olika anledningar har jag inte kunnat kolla ditt tips förrän idag men tråkigt nog får jag den snurrande ringen även med högerklicket. Kanske är det dags för en ominstallation av Windows?

    • Prova först stänga av autostarten för alla program. Klicka på startknappen, sedan Appar och därefter Autostart. Ställ samtliga brytare på Av och se om det göt någon skillnad.

  3. Ställde samtliga brytare på AV och provade med en omstart. Några brytare hade gått tillbaka till ON. Ställde dom i AV men den snurrande ringen dök upp igen. Vid något tillfälle gick det dock att starta en Wordfil utan problem men det var bara tillfälligt. Hittade en uppdatering som inte verkar ha kunnat köras ”Microsoft driver update for Generic Smart card – fel 0x80240061”. Kan den ha något med saken att göra?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här