Sony IMX586 kamerasensor

Sony slår pixelrekord med sin senaste kamerasensor, som väntas dyka upp i företagets telefoner redan till hösten.

Sony har introducerat sin senaste CMOS-bildsensor för smarta telefoner. Företagets nya kamerasensor heter IMX586 och har en upplösning på 48 megapixel, var och en av dem bara 0,8 mikrometer i storlek. I ett pressmeddelande säger Sony att det ökade pixelantalet möjliggör högkvalitativa bilder även för enheter som använder digital zoom.

IMX586 utnyttjar företagets också nya Quad Bayer 2×2-pixelteknik för detta, vilket innebär att vid flera tillfällen kommer fyra bildpunkter att slås ihop med ett resultat som motsvarar en 12-megapixelsensor och 1,6 mikrometer stora pixlar för ljusa brusfria bilder och videoklipp vid fotografering på natten.

Under dagen eller i en väl upplyst miljö kommer kamerasensorn att återgå till sin vanliga signalbehandling och åstadkomma 48-megapixelbilder i realtid.

I huvudsak är detta efterföljaren till 40-megapixelsensorn i Huawei P20 Pro, som också är försedd med ett Quad Bayer-arrangemang.

Den första telefonen med 48-megapixelkamera kommer sannolikt att vara Xperia XZ3, som förväntas till IFA 2018.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Artpip 2.6.0
Nästa artikelProgramtips: Buttercup 1.8.0
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här