Lagom till den årliga utvecklarkonferensen WWDC har Apple genomfört en mindre uppgradering av företagets bärbara proffsdatorer, Macbook pro. Snabbare processorer och ett ”förbättrat” tangentbord står på menyn.

Små nyheter får sällan plats på Apples årliga utvecklarkonferens Worldwide developer conference, WWDC, och det gör heller jobbiga nyheter. Det kan vara en anledning till varför företaget drygt två veckor innan evenemanget går av stapeln presenterar uppdaterade Macbook pro-datorer med ”förbättrade” tangentbord. Samtliga modeller har uppgraderats, förutom 13-tumsmodellen utan Touch bar, där basmodellen går från en 2,3 gigahertz Intel core i5-processor till 3,8 gigaghertz vilken kan tillfälligt stressas upp till 4.1 gigahertz genom turbo boost-funktionen.

13-tumsmodellen med touch bar kan även fås med en 2,8 gigahertz core i7-processor med fyra processorkärnor som kan stressas upp till 4,7 gigahertz genom turbo boost. En fullsmetad 13-tums Macbook pro med två terabyte SSD-lagring, core i7-processorn och 16 gigabyte internminne landar på 43995 kronor. Förhoppningsvis ingår även fläktar i priset för gissningsvis kommer den maskinen att bli väldigt varm vid längre belastning.

Macbook pro i 15-tumsversion har aningen mer dramatiska nyheter. Basmodellen i 15-tumsprogrammet går från att ha en 2,2 gigahertz core i7-processor med sex processorkärnor till 4,1 gigahertz med samma antal processorkärnor. Denna maskin går att stressa upp till 4,5 gigahertz genom turbo boost-funktionen. Den stora nyheten är dock en 2,4 gigahertz core i9-processor från Intel med åtta processorkärnor som kan köras i 5 gigahertz genom turbo boost-funktionen, vilket är första gången Apple säljer en bärbar dator med åtta processorkärnor.

Maskinen kan fås med 32 gigabyte internminne och fyra terabyte SSD-lagring och passar du på att skicka in ett Radeon pro vega-grafikkort med fyra gigabyte grafikminne så landar prislappen på 74045 kronor, där SSD-lagringen står för 30800 kronor av den totala prislappen. Nöjer man sig med basmodellen med 2,3 gigahertz core i9-processor med åtta kärnor, 16 gigabyte internminne, 512 gigabyte SSD-lagring och den integrerade grafikkortsfunktionen landar man på aningen mer hanterbara 34995 kronor.

Ännu ett löfte om ett fungerande tangentbord

Det Apple inte pratar högt om i sitt PR-material är det inbyggda tangentbordet med den så-kallade fjärilsmekanismen som med återkommande problem genom åren med tangenter som fastnar eller slutar fungera enligt många har bidragit till att Apples trovärdighet som leverantör av bärbar datorer har fått sig en rejäl törn. Apple har i samband med lanseringen av dessa uppgraderade modeller av Macbook pro bytt ut tillverkningsmaterial i fjärilsmekanismen vilket ska göra tangentbordet mer hållbart. De har också infört en fri garanti för alla Macbook pro med denna typ av tangentbord, oavsett vilken generation det är, där Apple byter ut tangentbordet mot ett nytt utan kostnad. Värt att notera är att de äldre Macbook pro-modeller med första och andra generationens tangentbord av den här typen kommer inte få den tredje generationens dito vid en service – de går inte att montera i dessa datorer. Värt är också att notera att denna garanti endast gäller fyra år från det datum du köpte datorn.

Apple säger sig också ha fått ned tidsåtgången för denna typ av arbete till ett par dagar. Huruvida det räcker för att bygga upp förtroendet för Apples bärbara proffsmaskiner igen återstår att se, men undertecknad kan rapportera att den 13 tums Macbook pro med den andra generationens fjärilstangentbord som levererades som jobbdator började få problem efter drygt en månad och problemen med den tredje och senaste generationens tangentbord med fjärilsmekanism i den senaste generationen av Macbook air har varit många och återkommande vilket har belysts av bland andra teknikskribenten Joanna Stern i en artikel i The Washington post som inte lär ha bidragit till uppåtpekande mungipor hos Apple.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här