Fråga

Jag kopplade in en Google Chromecast till min TV på landet och anslöt den till en mobilrouter med 75 gigabyte datamängd. Jag anslöt sedan min Microsoft Surface Go till samma nät, startade Telia Play och kontrollerade att det fungerade.

Sedan lät jag min Chromecast vara inkopplad på TV:n och strömsatt, lät mobilroutern vara påslagen, men stängde av TV:n och datorn. Jag var ute och jagade i tre dagar och när jag sedan skulle använda routern var mina 75 gigabyte förbrukade. Ska det vara så?

Jag har talat med Telia, men de sa bara att jag skulle ha stängt av min Chromecast.

Björn Berglund

 

Svar

En Chromecast förbrukar data på två sätt. Det första sättet är naturligtvis om du använder den för att titta på video från strömningstjänster. Det andra sättet som en Chromecast använder data är faktiskt när den är inaktiv.

75 gigabyte på tre dagar låter mycket, men för övrigt är det tyvärr inget konstigt. Du har säkert märkt att när enheten inte används visar den en fin bakgrundsbild på din TV-skärm, tillsammans med väderuppgifter och annat.

Bakgrundsbilden ändras ganska ofta och bilderna lagras inte lokalt. I stället laddas de ned från Googles servrar, ibland så ofta som var femte sekund. Det är i princip en konstant ström av högupplösta bilder och datamängden kan dra iväg rejält.

Stäng av

Den enklaste lösningen är den som Telia föreslog – att stänga av din Chromecast. Om du strömförsörjer den från ett USB-uttag på TV:n stängs den normalt av samtidigt med denna. Men kontrollera detta, det finns USB-uttag som fortsätter att leverera ström även med huvudenheten avstängd. Har du separat strömförsörjning måste du dra ur denna, eller använda en USB-kabel med strömbrytare.

Minska datamängden

Om du trots allt vill ha den inkopplad finns några sätt att minska datamängden. Du kan till exempel ändra bakgrundsbilderna. Tyvärr finns det inget alternativ för att inaktivera bakgrundsbilder helt. Men du kan använda en mycket lågupplöst bild, till exempel en helt enfärgad bakgrund. Skapa en sådan och ladda upp den till ett eget album i ditt Google-konto.

Öppna sedan Google Home-appen på din telefon och klicka på Chromecast-enheten. Klicka på de tre punkterna längst upp till höger.  på skärmen. Välj sedan alternativet ”Inställningar för viloläge”. Klicka på Google Foto. Välj albumet med din bild.

Du kan komplettera detta med ”Läget för låg bandbredd”. Klicka på Experimentellt i samma inställningar och slå på detta. Rulla också längst ned i inställningarna och välj det längsta alternativet för Bildspelshastighet, vilket är tio minuter, samt stäng av visningen av väder.

Sammantaget bör dessa åtgärder minska dataförbrukningen ordentligt.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Chromecast styrs av en fjärrkontroll, tex en mobil och/eller dator. Chromecast är vanligen ansluten till en HDMI-port på en TV. För att spela upp program via Chromecast väljer man tex en app i mobilen (ex SVT Play) och väljer ”Kasta till VARDAGSRUM (namnet du gett din Chromecast)”. För att STOPPA måste du ge kommandot ”Sluta kasta”. Tex SVT Play lägger upp en radda av program som spelas upp efter varandra med ca 10 sekunders intervall. Om du INTE ger kommandot ”Sluta kasta” fortsätter Chromecast på egen hand att visa alla program som finns i kön så länge Chromecast har strömmen tillslagen. SVT Play HD videor är ca 1.2 GB per timme. Detta skulle kunna förklara att 24*1.2GB=28.8GB per dygn förbrukats. Chromecasten lever alltså sitt eget liv så länge du inte anger något annat via ”mobilen och/eller datorn (=fjärrkontrollen”).
    Kolla gärna på Kjell & Company följande infosida:
    https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/hembio/sammankoppling-uppspelning/chromecast
    mvh Stig

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här