Oavsett om man har ett intresse för vad Apple sysslar med eller inte så finns det alltid minst en god anledning att se företagets årliga presentation på WWDC. Ett nytt applikationslager i MacOS, nya versioner av IOS och MacOS samt en ny arbetsstation finns bland förhandsfavoriterna.

Apple brukar ha en eller ett par lanseringar på våren och en eller ett par dito på hösten där de på våren presenterar en ny eller uppgraderad datormodell eller Ipad, och på hösten nya modeller av Iphone. Avvikelser från detta sker givetvis men på det hela taget är det så det brukar se ut. Sen har vi Apples utvecklarkonferens World wide developer conference, WWDC, som på många sätt satt standarden för hur pass proffsigt och väldesignat ett evenemang av detta slaget kan vara. Innehållsmässigt kan det givetvis vara allt från vansinnigt intressant till att vara ett sömnpiller, där årets dito ser ut att kunna bli riktigt intressant.

IOS för Ipad ska också bli betydligt mer kompetent och avancerat för att tillgodose de mer professionella användarna

IOS, MacOS och de andra operativsystemen från Apple kommer säkerligen få sig nya upputsade versioner med mörkt visningsläge i IOS och ett nytt applikationslager som kallats ”Marzipan” i MacOS där utvecklare i praktiken kan ta en befintlig IOS-applikation och med några få knapptryckningar portera den till MacOS. Ett antal applikationer i den nuvarande versionen av MacOS, 10.14, bygger på en enklare modell av detta applikationslager som sannolikt blivit mer avancerat och kompetent så här ett år senare. IOS för Ipad ska också bli betydligt mer kompetent och avancerat för att tillgodose de mer professionella användarna, men vad det innebär i praktiken återstår givetvis att se. Apple watch-användarna ska enligt rykten få en egen applikationsbutik där klockan ska kunna ladda ned och installera programvaror på egen hand utan att en Iphone krävs, och kanske kanske ska man också kunna designa och installera egna urtavlor,

Programmet Itunes ska enligt förhandsskvallret pensioneras efter 18 år och ersättas av ett flertal andra applikationer för musik, TV-tittande, med mera. Vad som också enligt skvallret ska visas Apples nya arbetsstation för professionella användare. Vi talar givetvis om Mac pro som inte uppdaterats sedan december år 2013 och då talar vi om en konstruktion som Apples egna chefer har erkänt var ett misslyckande men som trots detta fortsatt säljas av Apple utan märkbara prissänkningar genom åren. Det avslöjades för drygt två år sedan att Apple arbetade på en ny Mac pro som skulle tillgodose alla de tillkortakommanden som den nuvarande modellen levererades med.

Detta skall enligt Apple själva innebära bättre expansionsmöjligheter, bland annat. I övrigt har ingenting läckt ut om denna dator annat än att Apple också kommer börja sälja egentillverkade skärmar igen. Vi kan utan större problem gissa att både den nya versionen av Mac pro och den tillhörande skärmen kommer kosta som en bättre bil, men smakar det så…

Vad som faktiskt kommer att lanseras kan du se ikväll klockan 19:00 svensk tid. Apple kommer att visa evenemanget live på sin webbplats och har du en Apple TV-enhet av senare generationer (det vill säga, den applikationsförberedda modellen med 1080p eller 4k-stöd) så kan du se hela klabbet där. Evenemanget brukar hålla på två timmar.

Orkar du inte se det hela kommer Datormagazin att komma med en rapport om det viktigaste imorgon här på vår webbplats.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här