Fråga

Hur kommer jag åt inställningen för delat minne (mellan system och grafikkort) i Windows 10 Pro och Home?

Om det finns delat grafikminne, har det i så fall någon effekt på separata grafikkort med egna minneskretsar eller endast på integrerad grafik?

M.E.

Svar

Delat minne förekommer uteslutande vid integrerad grafik och vanligtvis handlar det om moderkort från Intel. Om du också har ett separat grafikkort monterat har detta eget minne och påverkas inte.

Däremot är det inte i Windows du hanterar detta, utan inställningarna görs i BIOS. Leta efter något som heter ”Intel HD Graphics share memory”, ”VGA Share Memory Size” eller något liknande.

Alla datorer ger inte tillgång till dessa inställningar, vilket är särskilt vanligt för bärbara. Hittar du ingen möjlighet att ändra i BIOS får du klara dig som det är.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här