I USA är det inte ovanligt att så-kallade patenttroll registrerar patent på de mest underliga ideér och sedan stämmer stora företag på grund av petitesser i en produkt eller tjänst. Nu har ”turen” kommit till Gnome-projektet som stäms över funktioner i bildhanteringsprogrammet Shotwell.

Gnome-projektet ligger som bekant bakom fönsterhanteraren Gnome som finns i bland annat Linuxdistributionen Fedora. En del av Gnome är också bildhanteringsprogrammet Shotwell som bland annat låter dig importera bilder från en digitalkamera, organisera dessa bilder samt beskära och rotera bilderna och sedan dela bilderna till tjänster som Flickr, Tumblr och Youtube. Det är just dessa funktioner som gjorde att Shotwell hamnade på radarn för ett annat företag vid namn Rothschild Patent Imaging, ett bolag vars affärsidé främst tycks vara att ta patent på funktioner i redan befintliga programvaror och sedan stämma mjukvaruleverantörer för patentintrång.

Enligt stämningsansökan från Rothschild Patent Imaging är det exempelvis en funktion där Shotwell startas automatiskt när du kopplar in en digitalkamera till din dator eller att du kan publicera bilder till externa webbtjänster som gör att de anser att Shotwell och därmed Gnome begår ett patentintrång. Rothschild Patent Imaging hävdar nämligen att de har patent på ”trådlös bilddistribution”.

– Vi har anlitat jurister och har ingen annan avsikt än att försvara oss mot denna grundlösa stämning, säger Neil McGovern, chef på stiftelsen som finansierar Gnome-projektet.

Det kan vara värt att notera att Rothschild Patent Imaging normalt sett inte stämmer stora företag utan istället attackerar mindre där det finns en större chans till förlikning. Den sista gången Rothschild Patent Imaging gav sig på ett större företag så var det GPS-tillverkaren Garmin som var måltavlan och det slutade med att Rothschild Patent Imaging fick betala Garmins rättegångskostnader.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här