Utvecklare bakom operativsystemet Illumos har startat ett upprop för att fortsätta stödja Sparc-plattformen. I ett dokument publicerat på Github har detaljerade planer på arbetet börjat växa fram.

Illumos är ett fritt operativsystem baserat på koden från operativsystemet OpenSolaris. Efter att Oracle köpte Sun och sedemera i praktiken lade ned utvecklingen inte bara av Sparc-plattformen utan också av Sun:s operativsystem Solaris är alternativen utöver vissa BSD-varianter och utvalda Linuxdistributioner få. Då Illumos kodbas innehåller stöd för flera Sparc-baserade datorer för såväl skrivbord som serverrack finns det också massor med stöd för äldre Sparc-baserade datorer som få använder i dagsläget.

Illumos-projektet funderar därför på att delvis stryka en hel del kod som ändå inte kommer till användning men samtidigt också behålla och vidareutveckla stöd för flera modernare modeller, från modeller som Ultra 2, Ultra 5/10 och fram till Fujitsus Sparc-baserade M3000-modeller. Vissa Netra-modeller från Sun kommer däremot att få stryka på foten och så också Sun-Fire E2900-E6800-modeller som visserligen är moderna men som används av ytterst få i dagsläget.

För att läsa mer om planerna för Sparc i Illumos kan du klicka här.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här