Grundaren av Ruby on rails, dansken David Heinemeier Hansson, upptäckte hur Apple rutinmässigt gav kvinnor som ansökte om ett Apple card sämre villkor än män trots att deras inkomst, förmögenhet och kreditvärdighet var den samma eller bättre än en man som bodde i samma hushåll. Nu växer kritiken mot Apple.

Efter att Apple lanserat sitt kreditkort Apple card med löften om enkel hantering och att det ska vara ett ”annorlunda” kreditkort än de övriga på marknaden har företaget nu fått massiv kritik om hur kvinnor automatiskt får sämre kreditvillkor än män som ansöker om kortet. Även i fall där kvinnor haft högre kreditvärdighet än deras makar har de ändå fått sämre villkor från Apple, vars kundtjänst hänvisar till en ”algoritm” som automatiskt bestämmer hur villkor för de som ansöker om ett Apple card ska se ut. David Heinemeier Hansson fick en kreditgräns som var 20 gånger hägre än hans fru, trots att de delar förmögenhet och deklarerar tillsammans.

– Jag och min hustru deklarerar tillsammans, äger vårt boende tillsammans och har varit gifta i många år. Trots detta anser Apples svarta-lådan-algoritm att jag förtjänar 20 gånger högre kreditgräns än min fru, skrev David Heinemeier Hansson på Twitter.

Efter att Heinemeier Hansson och hans hustru klagat till Apples kundtjänst höjdes hustruns kreditgräns men reaktionerna på Twitter har inte låtit vänta på sig där åtskilliga personer berättat att de blivit behandlade på samma sätt. Flera ledande medier i USA har nu börjat skriva om detta, bland annat Washington Post, men Apple har sin vana trogen än så länge varit tysta och inte kommenterat detta över huvud taget.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här