Fråga

Jag har en gammal dator med ett Asus P5K Pro-moderkort, som ursprungligen körde Windows XP men fungerar utmärkt med Windows 10. Jag har haft tre gigabyte minne i den, men ville få lite bättre fart och köpte fyra stycken DDR2/800Mhz 2 GB RAM-moduler för att dra nytta av det maximala minnet som moderkortet stöder.

Efter installation av minnet kunde Windows 10 inte starta längre – efter BIOS-starten får jag en BSOD som säger att datorn inte kan starta ordentligt och att operativsystemet inte kan starta på grund av att filen windows\system32\ntoskrnl.exe saknas eller är skadad (Felkod 0x0000221).

Vad jag har kontrollerat/försökt hittills:

  1. BIOS-uppdatering.
  2. Uppdatering av grafikdrivrutiner.
  3. Start med bara tre minnesmoduler. Det fungerar.
  4. Start med varje enskild modul i den första minnesplatsen. Det fungerar.
  5. Start med ett par av de nya minnesmodulerna plus ett par av de gamla. Det fungerar.
  6. Start från USB-minne med Windows 10-installation skapad med Microsofts verktyg. Det fungerar inte – samma fel.

Jag anser att mina tester visar att både minnena och moderkortets minnesplatser fungerar som de ska. Minnena jag köpt är DDR2-6400 (PC2-800), vilket moderkortet ska klara fyra stycken av enligt specifikationerna.

Vad kan felet vara?

Stickan Lund

 

Svar

Datorn är ju minst tio år gammal och lämpar sig egentligen inte för Windows 10, men enligt min egen erfarenhet fungerar det oftast alldeles utmärkt och det har det ju gjort för dig också. Senare versioner av Windows 10, särskilt den senaste från i höstas, är dock lite knepigare, så en variant att prova är att nedgradera till en äldre version.

Men eftersom det fungerar med sex gigabyte och inte med åtta tror jag att problemet kan ligga i att minneskontrollenheten inte riktigt hänger med. Jag skulle först försöka med att ändra inställningarna i BIOS.

Minneshastigheten (DRAM Frequency) är antagligen inställd på auto. Prova att ändra hastigheten en aning. Ta det stegvis tills det eventuellt fungerar. Experimentera också med att justera FSB Frequency och FSB Strap to North Bridge uppåt eller nedåt.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här