Efter att ha varit världens populäraste webbserverprogramvara sedan 1996 har Apache sakta men säkert tappat mark de senaste åren. Ett tag Microsoft större med IIS men nu har vi en ny kung på tronen.

När man tänker på en webbserverprogramvara och är över 40 år gammal så tänker man nästan omedelbart på Apache Http server, som programvaran egentligen heter. Det är inte så underligt med tanke på att Apache, som den kallas till vardags, funnits i över 20 år. Sedan år 2015 har Apache och Microsofts motsvarighet Internet information server, IIS, i princip turats om att vara den populäraste programvaran för webbservrar på marknaden men i april i år hände något speciellt.

Nginx, som stadigt vuxit i användande de senaste fem-sex åren, gick om båda sina konkurrenter och är nu plötsligt världens mest använda programvara för att skyffla webbsajter. Detta enligt Netcraft som i sin senaste mätning rapporterar att Nginx vuxit kraftigt det senaste kvartalet. Rapporten visar bland annat att Microsofts Iis förlorat närmare 19 miljoner webbsajter, Apache förlorade 17,2 miljoner dito medan Nginx ”vann” lite över 22 miljoner webbsajter.

Detta innebär att Nginx nu har 27,5 procent av den totala marknaden för webbservrar, strax före Apache som landar på 26,7 procent och Microsoft Iis som landar på 25 procent. Du kan läsa hela rapporten här.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här