Internetstiftelsen har delat ut sitt pris, det gyllene förstoringsglaset, för tredje året i rad. Årets vinnare är två till antalet och heter Anette Holmqvist som står bakom “Kolla källan” och Peter Olausson som skrivit boken och sajten Faktoider.

Juryns motivering, Peter Olausson: “För honom är inget ämnesområde för stort för att ta sig an, ingen detalj för liten för att rymma en intressant historia, och ingen felaktig uppfattning för helig för att granska. Som en av den svenska faktagranskningens nätpionjärer har han inspirerat och ifrågasatt sedan långt innan någon hörde ordet ”viralgranska”, och vi hoppas han fortsätter länge än.”

Juryns motivering, Anette Holmqvist: “Det gyllene förstoringsglaset tilldelas Skolverkets tjänst Kolla Källan och dess trotjänare Anette Holmqvist som oförtröttligt varit ett stöd för skolans arbete kring att förstå källkritik i en digital kontext. Kolla källan är och har varit en pedagogisk plattform sedan 1999 som genom sina resurser etablerat en vedertagen modell för källkritisk granskning. Genom sitt arbete har Anette och Skolverket skapat verktyg som stöttat skolbibliotekarier, lärare och pedagoger i deras uppdrag att ge elever en gedigen digital kompetens och en metod för att förstå källkritik i en digital vardag.”

Priset är instiftat för att främja insatser inom källkritik och för att lyfta fram fakta i första rummet. Det gyllene förstoringsglaset delas ut av Metros Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Du kan läsa mer om Peter Olausson och Anette Holmqvist på Metro.

De båda vinnarna fick ta emot priset av kulturminister Amanda Lind på scen på Källkritikens dag på ABF-huset i Stockholm den 13 mars.

 

Föregående artikelResurser på webben: Bokför gratis med Bokio
Nästa artikelProgramtips: Burnaware Free 12.1
Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här