Fråga

När jag jobbade med datorn måste jag ha klickat på något som helt ordnade om skrivbordet och min startmeny. Alla programikoner på mitt skrivbord är försvunna och  ersatta av ikonerna i startmenyn som nu visas mitt på skärmen.

När jag klickar på startmenyn visas inte programlistan, utan i stället visas ikonerna som brukade visas till höger om startlistans programlista på skärmen och startprogramikonerna som fanns på skärmen är borta.

Dessutom har aktivitetsfältet som visar ikonerna längst ned på skrivbordet försvunnit, liksom det vita sökfältet. Det finns nu en vit cirkel längst ner på skrivbordet där aktivitetsfältet en gång var och när jag placerar markören över den står det ”sök” men inget sökfönster öppnas. Jag tryckte på en tangent och sedan öppnades ett stort fönster på skrivbordet.

Jag försökte göra en skärmbild för att visa vad jag menar, men det fungerade inte. Allt beter sig väldigt mystiskt. Vad är felet?

Göran i Norrtälje

Svar

Det låter som om du har råkat aktivera surfplatteläge, som är gjort för att användas med fingrarna på en pekskärm. En av de största sakerna som irriterade användare av Windows 8 var den totalt pekanpassade startskärmen. Windows 10 försöker lösa problemet med ett separat plattläge på hela skärmen som Microsoft hoppades skulle lugna arga stationära användare – vilket verkar ha fungerat.

I surfplatteläget existerar skrivbordet helt enkelt inte, utan startmenyn tar upp hela skärmen. Jag förstår att det kan verka totalt obegripligt.

Det finns en massa inställningar för surfplatteläget i Inställningar, under System, där du klickar på Surfplatteläge. Men för att enklast återgå till vanligt läge, öppna Åtgärdscenter som finns längst ned till höger på skärmen. Klicka på Surfplatteläge. Detta är förmodligen också vad du råkat göra från början.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  • Det är ju en lösning om datorn av någon anledning fastnat i surfplatteläge, eftersom valt läge lagras i systemregistret. Men det finns ingen anledning att riskera en sådan manöver om det bara är att ställa tillbaka läget.

   • Jag menade mera att om det inte va det felet du beskrev.
    Felet han hade verkade bara kommit ”sådär”.
    Men om det är som i din beskrivning, så måste han ju först gått in i ett antal menyer och ändrat i inställningarna. Ja, så vidare det inte finns nåt snabbkommando han råkat komma åt.
    Annars borde man vetat, iaf. någorlunda, vad man gjorde för att detta fel blivit.

    Ha en trevlig helg. 🙂

    • Det är tyvärr ganska enkelt att råka klicka fel i Åtgärdscenter. Jag har hjälpt andra med samma problem tidigare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här