Fråga

Kan jag ändra standardkolumner i Utforskaren när en ny mapp skapas? Samtidigt vill jag även ändra standardkolumnbredden.

Jag jobbar mycket med bilder och vill ha kolumnerna Bildstorlek och Bitdjup.

Ulf

Svar

Det finns fem ”kategorier” av mappar – dokument, bilder, musik, filmer och allmänna objekt. Windows avgör självt vilken typ av filer en mapp innehåller, du kan anpassa utseendet för var och en och ställa in den som standard för alla mappar av den typen.

För att göra detta, gå till en mapp (till exempel Bilder i ditt fall). Ställ sedan in allt som du vill ha det med kolumner och bredder. Välj därefter Alternativ på Visa-fliken. Byt till Visning och klicka på knappen ”Använd i alla mappar”. Sedan ska Windows tillämpa dessa kolumnbredder och annat på alla mappar som Microsoft betecknar som Bilder.

Det händer att systemet glömmer bort inställningarna, men det brukar fungera hyfsat. Skulle dina standardkolumner återgå till det tidigare får du göra om proceduren.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Flashback Express 5.39.0.4506
Nästa artikelMicrosoft släpper Teams-klient och webbläsaren Edge för Linux
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här