ROG Zephyrus M GM501G
Asus ROG Zephyrus M GM501G imponerar, bara prislappen och batteriet drar ned betyget en aning.
DMZ Rekommenderar

Ett bärbart gaming-monster med extra allt. Där har ni Asus ROG Zephyrus M GM501G, som rekommenderas. De som tar seriöst på spelandet och behöver en bärbar speldator kan sluta leta.

Handen i handsken, Asus och gaming. Företaget har skaffat sig en snudd på unik position på spelmarknaden med topprankade modeller i olika segment. De senaste veckorna har vi haft möjlighet att utvärdera en av de senaste toppmodellerna, Asus ROG Zephyrus M GM501G.

Perfekt design

Börjar vi med utsidan kombineras stilrenhet med effekter. Ett ytskikt i borstat aluminium och en kopparfärgad rand höjer utseendet. Men här handlar inte allt om yta. När vi lyfter på enhetens lock öppnas även en ventilationsplatta på datorns undersida. Detta gör att modellen kan hållas så tunn som möjligt i avstängt läge utan att det tummas på kylningen. Dessutom har de placerat RGB-ljus i själva luckan, vilket gör att den ser ut lite som ett rymdskepp när den fälls ut.

Själva kyllösningen är något av ett mästerverk. Under huven sitter dubbla fläktar i kombination med massiva kylflänsar i datorns bakre del, precis efter tangentbordsdelen. Detta är i sig inte unikt, men tack vare att hela den ovanliggande delen, ett finmönstrat lock, agerar luftintag och att det finns fyra sidoplacerade luftslussar och en undre öppning är datorn både sval och oväntat tyst även under maximal belastning. Dessutom har varje fläkt försetts med speciella tunnlar som effektivt ser till att eventuellt damm som kommer in centrifugeras ut innan det kommer in till flänsarna. Detta resulterar i bättre livslängd och en fortsatt tyst kylning över tiden.

På sidorna av Asus ROG Zephyrus M GM501G hittar vi en USB 3.1 Gen2 Typ C, fyra USB 3.1 Gen2 Typ A, en HDMI 2.0 och en 3,5-millimeters kombinationsport samt  ett Kensingtonlås. Detta gör att vi kan ansluta externa skärmar via både HDMI och Typ C för en multiskärmskonfiguration.

Tangentbordet är minst lika imponerande. Förutom att vara fullt RGB-utrustade har tangenterna stöd för N-Key Rollover. Ett minimalt, men precist balanserat nedslag innebär att både spel och vanlig användning går som en dans.

Rätt bildskärm

Vi lyfter blicken och kommer till skärmen, som är på 15,6 tum. Den har en IPS-panel med en uppdateringsfrekvens på 144 hertz och tre millisekunders svarstid. Tack vare stöd för Nvidia G-Sync flyter även de mest intensiva scenerna perfekt, helt utan störningar eller eftersläpning. Skärmen har en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel. För vår del hade vi gärna sett i alla fall 2 560 som upplösning, om vi nu ska vara negativa.

När vi kommer till hårdvaran som ska driva enheten är det däremot svårt att bli besviken. Grunden utgörs av en Intel Core i7-8750H, en HT-processor med sex kärnor som körs i 2,2-4,1 gigahertz vid en TDP på 45 watt. Datorn använder den integrerade grafiken (Intel UHD 630) för normala arbetsuppgifter, men när vi eller systemet kräver mer finns här även ett diskret grafikkort i form av ett GTX1070 med åtta gigabyte GDDR5.

Till detta får vi 16 gigabyte DDR4-internminne (2 666 megahertz), men datorn kan även köpas med 32 gigabyte. Som lagring hittar vi en M.2-baserad NVMe PCIe Gen3 X4-enhet på 512 gigabyte vilken kombineras med en SSHD på en terabyte. Detta är en bra kombination som ger oss utrymme för program och arbetsfiler samtidigt som vi får rejäl diskprestanda.

För trådlös anslutning har Asus valt att satsa på ett riktigt bra Wi-Fi, detta i form av en 2×2 Wave 2-lösning som ger både stabil och hög dataöverföring.

Även på ljudsidan måste vi säga att vi blir smått imponerade. Förvisso gör sig en bärbar dator alltid bäst i kombination med ett headset, men Asus har ändå lyckats få till ett för klassen rent och mäktigt ljud. För vår del tror vi att detta är ett resultat av deras smarta förstärkarteknik i kombination med Sonic Studio III.

Grym prestanda

Vi avslutar med lite resultat från våra  benchmarks. Först har vi 3DMark Fire Strike, där vi når 14 792, och i Ice Storm når vi 170 235. Detta medan Geekbench 4 gav 1 21 903 och vi fick 71 i GTA V. Samtliga är mycket imponerande siffror, och det råder ingen tvekan om att detta är en grym spel- och underhållningsmaskin.

Tyvärr är batteriet på maskinen inte lika imponerande. När vi spelade för fullt klarade vi oss bara strax över två timmar på batteriet. Detta går dock att förlänga till cirka fem timmar om man använder den integrerade grafiken och lägre ljusstyrka. På sätt och vis är detta för svagt, men samtidigt handlar det om en bärbar speldator som ska vara inkopplad.

För rätt användare är detta en drömdator, så Asus ROG Zephyrus M GM501G får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Asus ROG Zephyrus M GM501G
5 / 6 Betyg
För
Hårdvaran imponerar, mycket bra skärm, smart kyllösning, snygg design, bra ljud och tangentbord.
Emot
Enbart HD-upplösning, batteritiden är i svagaste laget.
Rekommenderas till
En dator för dem som tar seriöst på sitt spelande och ofta behöver ta med sig datorn.

Tillverkare: Asus, www.asus.se

Cirkapris: 34 199 kr inkl. moms, 27 359 kr exkl. moms

CPU: Intel i7-8750H

Minne: 16 GB DDR4

Grafik: GTX 1070 med 8 GB GDDR5

Lagring: 512 GB M2 + 1 TB SSHD

Skärm: 15,6 tum, 1 920 x 1 080 pixel

Mått: 383 x 19,9 x 262 mm

Vikt: 2,2 kg

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här