Silencio S600. När design, funktionalitet och ljudlös rå kraft lirar perfekt tillsammans.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Coolermaster har alltid haft en mycket bra bredd när det kommer till chassin. Företaget tillverkar allt från enkla instegsmodeller till fullmatade towerlådor för extremanvändare. En serier som alltid varit uppskattad är Silencio, som dock fått stå lite i skuggan av andra modeller under senare år. Men när vi nästan gett upp hoppet om att det skulle presenteras en uppföljare fick vi möjligheten att testa rykande färska Silencio S600. Och som talesättet säger – den som väntar på något gott…

Imponerande hantverk

Vi börjar med att titta på chassits yttre egenskaper där vi möts av en solid främre dörr i stål som enbart har CM-loggan placerad i den undre delen av mitten. Dörren kan enkelt tas bort och dess upphängningsanordning kan bytas så att dörren blir antingen vänster- eller högerhängd. På dörrens insida har tillverkaren placerat en extra dämpning som minimerar både vibrations- och fläktljud. Chassit suger sedan in luft från både undersidan samt de båda långsidorna.

LÄS OCKSÅ – Test: NZXT H1

I själva lådan finner vi plats för en toppmonterad ODD-lösning (plats för en cd/dvd-enhet eller motsvarande) samt ett längsgående dammfilter som täcker fläkt- och radiatorplatsen på insidan. Från start finns här en förmonterad extremt tystgående PWM-fläkt på 120 millimeter, men vi får rum med ytterligare en fläkt eller en radiator på upp till 280 millimeter. Ett stort plus för att tillverkaren placerat ut ett stort antal förborrade hål för både 120- och 140-millimeters-fläktar. Allt fästs mycket enkelt och är även helt stabilt.

Med eller utan fönster

Tittar vi på sidorna finns chassit i två modeller, en med ljuddämpande stålsidor och en med en fönstersida. Vi fokuserar på den senare, och för dig som valt att köpa den ena modellen så kan du enkelt uppgradera till den andra genom att byta panel. I båda fallen har S600 ett undre fack som upptar knappa 20 procent av sidan. Detta är plats för både ett fullångt nätaggregat på upp till 180 millimeter samt upp till tre diskar på 3,5-tum. På insidan har denna undre kammare sex avlånga gummerade passager för enkel kabeldragning samt en främre öppning på 80 millimeter för den främre radiatorn. Dessutom så kan vi placera tre diskar på 2,5 tum på denna plats.

Även ovansidan är slät, men i den bakre delen av den hittar vi nästa smarta lösning. Här finns nämligen en urfasning i vilken vi kan välja mellan två typer av lock. Det ena är dämpande och solitt medan den andra är ett dammfilter som används om vi väljer att placera fläktar eller radiatorer i toppen. Maximalt ryms dubbla fläktar på 120 millimeter eller en 240-millimeters radiator.

På ovansidans högra sida sitter enhetens IO-anslutningar. De består av en LED-baserad strömknapp, en resetknapp med integrerat aktivitets-LED, dubbla USB 3.2 Gen1-portar, en fyrapolers 3,5-millimeters audioanslutning och en SD-kortläsare. Vi hade gärna sett en Typ-C-anslutning samt att ljudet vore uppdelat i två anslutningar, men i övrigt är det en mycket snygg lösning som tillsammans med övriga delar verkligen andas kvalitét.

Coolermaster har gjort ett utmärkt jobb med att skapa en flexibel lösning

Vi avslutar den yttre inspektionen med baksidan där vi finner ett uttag för det bottenmonterade aggregatet. Ovanför finns sju expansionsplatser som har ett extra skyddande lock över själva skruvdelen. Högst upp finner vi ytterligare en fläkt på 120 millimeter som även kan ersättas med en radiator med motsvarande dimension. Coolermaster har gjort ett utmärkt jobb med att skapa en flexibel lösning där vi lätt kan justera fläktens placering för att bäst matcha moderkortet på insidan. Alla delar i chassit kan hanteras med enbart en kryssmejsel och mycket går att lösa helt utan verktyg.

Lättarbetad insida

Vi tar bort sidorna och fortsätter på insidan. Här möts vi av en rymlig en-kammarlösning, om vi undantar PSU-arean. Modellen har stöd för moderkort upp till ATX-format som tack vare gott om utrymmen på sidorna är mycket enkla att installera. I mitten finns två gummerade genomgångar för enkel kabeldragning. Här finns även en stor urfasning för att byta CPU-kylare utan att vi behöver lossa moderkortet först. Den maximala höjden för processorkylare är 167 millimeter, vilket i vissa fall kan vara i minsta laget. När det kommer till grafikkort så rymmer chassit utan problem trippla kort med en längd på upp till knappa 400 millimeter.

Roterar vi runt och tittar på baksidan av modekortkortsplåten ser vi anslutningarna till IO-panelen som är snyggt dragna i kanten. Här finns även gott om utrymme för alla kablar, och för dig som behöver ytterligare lagring finns här plats för dubbla 2,5 tums- och en 3,5-tumsenhet. Och med tanke på sidopanelens integrerade dämpning är detta en perfekt plats att gömma undan enheter.

Coolermaster Silencio S600 insida
Chassit har ett generöst och lättarbetat inre med enkel kabeldragning.

När vi så kommer till just dämpningen så är detta ett område som vi verkligen måste beröra, för S600 är utan tvekan ett av de tystaste chassin vi testat. Med ståldörr och med standardkonfigurerad kylning är enheten så tyst att vi inte ens märker att den är i gång. Men även med glasdörr, full frontmonterad fläktkonfiguration och en överliggande radiator så har Coolermaster lyckats med att hålla ljudnivån på en minimal nivå.

Sammantaget är S600 ett grymt trevligt chassi. Oavsett om du väljer modellen med glaspanel för att visa upp ditt system eller den med dämpad ståldörr för extremt låg ljudnivå så är det en enhet du kommer att ha nytta av under många år, och hade vi bara fått med en Gen2-port samt Typ-C-anslutning, vilket vi i det närmaste förväntar oss av ett lite bättre chassi av idag, så hade detta varit en fullpoängare.

Av Patrik Wahlqvist

Coolermaster Silencio S600Ww
5 / 6 Betyg
1136 krPris
För
Hög kvalitét, stilren, smart konstruktion, bra luftflöde, utbytbar topp. Gott om utrymme, enkel kabelhantering, tyst.
Emot
Vi saknar en Typ-C-port och en Gen2-anslutning. Sedan föredrar vi dubbla 3,5 millimeters ljudanslutningar istället för en kombinerad.
Rekommenderas till
Rekommenderas till: S600 är ett mycket bra val för allt från spelriggar till arbetsstationer där kraftigare hårdvara ska fungera tyst men med optimal prestanda.
 • Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
 • Cirkapris Glas/Stål: 1 136 kr / 1 023 kr inkl. moms, 909 kr / 818 kr exkl. moms
 • Mått: 466 x 209 x 461 mm
 • Vikt: 8,6 kg
 • Maximalt moderkortsmått: ATX
 • Expansionsplatser: 7 st
 • Antal 5,25/3,5/2,5: 1/4/4
 • IO-panel: 2 st USB3, 1 st kombo-audio, 1 st SD-kortläsare
 • Fläktstöd front/topp/bak: 2 st 120/140 mm / 2 st 120/140mm/1 st 120 mm
 • Högsta CPU-kylare: 167 mm
 • Längsta PSU:180 mm
 • Längsta grafikkort: 398 mm
Föregående artikelProcedurstartadress
Nästa artikelCray levererar gigantisk lagringslösning
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

 1. Skriv gärna hur många decibel ni uppmätt. Silencio (direkt översatt = avsaknad av ljud) borde ju innebära att det är helt tyst. Är det det?

  Jag har ett enmansföretag. Stör mig på fläktljudet från den stationära datorn. Skulle önska att kunna köpa/bygga ett system som är helt tyst. Ett system som klarar av bra grafik och processkraft utan att avge något ljud alls. Finns det?

 2. Hej Anders,

  Det finns inte ett rakt svar på detta. Chassit är tyst och med den solida dörren är det extremt tyst och vi uppmätte under 16 dB 1,5 meter från, men detta är med standardkylning. Slutsumman sett till ljudnivå blir så klart beroende på hur mycket extra kylning du placerar i chassit samt vilken form av kylning denna är.

  Jag är däremot ungefär som du, och vill inte ha någon ljud alls, framför allt som jag jobbar mycket nattetid där det i övrigt är tyst. När jag körde chassit med lite tyngre konfiguration; en kraftigt överklockad 9980XE, ett 2080Ti, multipla mekaniska diskar och fullhastighets M.2-enheter vilka genererade en hel del värmde, så kunde jag knappt höra att datorn var på. Nu använda jag i detta läge i och för sig en frontmonterad radiator och tystgående lågvarvs 140 mm toppmonterade fläktar, men resultatet var ändå klart imponerande och jag skulle nog säga att detta är så tyst du kan komma utan att försaka för mycket prestanda eller köpa ett gigantiskt stort chassi med bara dämpning.

  //Patrik

 3. Hej och stort tack för svar.
  16 dB är mycket lågt. Jag är dock tvungen att ha min nuvarande datorlåda på golvet bredvid mina fötter och ljudet från fläktarna är störande. Som jag förstår så är det fläktarna på höljet, processorn, grafikkort och PSU som skapar ljud. Finns det något kylsystem som är tystare än de fläktar som följer med original?

  Priset på Silencio S600 är överkomligt så att lägga till lite för att få ner ljudet ytterligare kan kanske vara värt det för mig. Jag gissar att det utan problem går att köpa kylutrustning för tio-tusentals kronor för att pressa ner ljudet, men det har jag inte råd med. Vad skulle du rekommendera för att minska ljudbilden ytterligare med en budget på runt 2000 kronor, så chassit kostar runt 3000 kronor totalt?

  Hälsningar
  Anders

  https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mid-tower/silencio-s600/

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här