Vi sätter tänderna i Sony HT-X8500, en imponerade ljudlimpa i kompakt format som är laddad med flera förprogrammerade ljudprofiler – som faktiskt fungerar.

Ljudlimporna blir allt mer sofistikerade och erbjuder många gånger virtuella lösningar som ersätter behovet av flera surroundhögtalare. En av de senaste som har gått igenom vårt testlabb kommer från Sony och heter HT-X8500. Detta är ett 2.1-kanals Dolby Atmos/DTS:X-system med integrerad subwoofer i ett relativt slimmat format.

Ställ den på tv-bänken eller montera den på väggen

Enheten mäter 890 x 64 x 96 millimeter och väger 3,1 kilo. Den kan placeras framför din TV eller monteras på väggen.

Sony har lyckats bra med designen. Den mattsvarta enheten har en nätförsedd front som skyddar de frontriktade högtalarna och se dubbla centrerade baselementen vilka kompletteras med sidoriktade portar för perfekt ljudspridning.

HT-X8500 har även integrerad Bluetooth 5 vilket gör att vi kan ansluta vår TV trådlöst

På baksidan finner vi tre HDMI-in portar samt en anslutning för eARC/ARC som även fungerar som HDMI-ut. Till detta får vi även en optisk ljudingång vilket gör att vi kan ansluta flera källor samtidigt och enkelt växla mellan dem med fjärrkontrollen. HT-X8500 har även integrerad Bluetooth 5 vilket gör att vi kan ansluta vår TV trådlöst.

Rätt ljudbild i alla lägen

HT-X8500 har flera förprogrammerade ljudlägen där ljudets riktning och profil på bästa sätt matchas mot vad du vill göra. Vi får här ett filmläge som ger en upplevelse av att ljudet kommer mer bakifrån och ett musikläge där ett bredare och mer fylligt ljud premieras. I detta läge kan vi även välja mellan ett mer klassiskt stereoljud och det virtuella 7.1.2 ljudet.

Vidare finns ett spelläge som ger en mycket bättre rymdupplevelse och detta är en imponerade lösning när vi använder en konsol.

I nyhetsläget ges röster förtur vilket resulterar i en tydlighet när de lyfts fram över andra ljud. Slutligen har vi sportläget som ger oss en mer ”verklig” upplevelse. Trots att flera tillverkare har likande lösningar är det första gången i denna prisklass vi verkligen upplever en så äkta skillnad.

Sony HT-X8500 imponerar

Vi ska även säga att ljudet totalt sett är bland det mest kompletta vi upplevt i klassen och trots att en soundbar aldrig kan slå ett äkta flerkanalssystem får vi en bra bas och fram för allt en komplett ljudbild med rena toner oavsett volym.

PATRIK WAHLQVIST

Sony HT-X8500
5 / 6 Betyg
4 200 krPris
För
Kompakt format, trådlös anslutning, flera ingångar, rent ljud, mycket bra virtuell hantering.
Emot
Kan inte mäta sig med ett flerkanalssystem, vi hade gärna sett en app som hanterar både TV och ”limpa”.
Rekommenderas till
Söker du en minimal lösning för olika ändamål är detta en av de mest intressanta modeller vi testat.

  • Tillverkare: Sony, www.sony.com
  • Cirkapris: 4 200 kr inkl. moms, 3 360 kr exkl. moms
  • Mått: 90 x 64 x 96 mm
  • Vikt: 3,1 kg
  • Anslutningar: HDMI, Bluetooth, optisk
  • HDR: Ja
  • Ljudformat: Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual mono, DTS, DTS HD High Resolution Audio, DTS HD Master Audio, DTS ES, DTS 96/24, DTS: X, MPEG2-AAC
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här