Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Viper Gaming Steel är ett par extrema höghastighets-minnen som kräver rätt moderkort.

Med Viper Steel Gaming vill Patriot skapa ett par minneskretsar som kombinerar hög frekvens med låg timing. Steel-minnet finns i utförande från 3 000 till 4 400 megahertz, eller PC4-35 200. Vi testar de sistnämnda.

Extremt tight timing

Det unika är inte minnesfrekvensen utan dess kombination med en extremt tight timing som i detta fall ligger på låga 19-19-19-39, vilket helt klart ger både program och spel en märkbar boost. Eller rättare sagt, om du har rätt moderkort för att kunna hantera och stödja detta minne i en stabil miljö.

Det är långt ifrån alla moderkort som klarar att tillhandahålla en stabil konfiguration vid dessa värden

För problemet, om vi nu ska kalla det så, är att Viper Steel kräver en spänning på 1,45 volt för att köras stabilt i full hastighet vid denna låga timing.

Svårt att hitta rätt moderkort

Det är långt ifrån alla moderkort som klarar att tillhandahålla en stabil konfiguration vid dessa värden. Faktum är att det enda moderkort vi hade i labbet som hanterade minnena på rätt sätt var Asus Rog Maximus XI Extreme. Medan andra kort fick nöja sig med att köra minnet i 4 266 vid 1,35 volt eller justera upp CAS värdet markant.

När vi hittat rätt moderkort och började laborera kunde vi faktiskt pressa timingen ytterligare för att stanna på 17-17-17-34 eller behålla XMP-inställningen och höja frekvensen ytterligare 200 megahertz. Ett litet smakprov på minnets möjliga kapacitet.

Det är troligt att fler moderkort kommer att få stöd för dessa minnen med kommande uppdateringar.

Men med X570-kort fungerar det väl?

Det tråkiga i sammanhanget var att vi hade än större bekymmer med AMD:s X570-baserade kort. Vi hade hoppats att det integrerade stödet för snabbare minnen skulle underlätta, men så var inte fallet. Här blev det stop vid 4 000 – 4 266 megahertz på samtliga kort. Det ska även tilläggas att dessa minnen, så fort vi kommer i 3 200 megahertz eller högre frekvens bara kommer i 2 x 8 gigabyte samt att vi, även på rätt kort, hade svårt att få fyra moduler att köra i samma tighta timing.

PATRIK WAHLQVIST

Viper Gaming Steel
4 / 6 Betyg
2 670 krPris
För
Hög frekvens vid låg timing, effektiv kylning kanske de snabbaste minnena om du hittar rätt moderkort.
Emot
Långt ifrån alla moderkort kan dra nytta av full kraft, kommer bara i 2 X 8 GB, strömhungriga.
Rekommenderas till
Har du rätt moderkort och vill få ut maximal minneseffekt är detta rätt minnen.

  • Tillverkare: Viper, www.viper.patriotmemory.com
  • Cirkapris: 2 671 kr inkl. moms, 2 137 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 2 x 8 GB
  • Frekvens: 4 400 MHz
  • XMP-latens: 19 -19-19-39
  • Mått: 7 x 136 x 44 mm
  • Kylning: Passiv aluminiumfläns
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här