Fråga

Mitt problem. Jag har nyligen byggt en dator med dessa delar:

Moderkort Asus ROG Maximus XII Apex
Processor: Intel i7-10700K
Grafik: Gibabyte Radeon RX 5600 XT
Hårddisk: Corsair Force MP600 NVMe PCIe Gen4 x4 M.2 SSD
RAM: Corsair Vengeance LPX 2×8 GB DDR4 3600 MHz
PSU: Corsair HX 750
Operativsystem: Windows 10 64 bit 2004

Problemet är att datorn måste startas om flera gånger om den varit avstängd. Men är den väl igång fungerar allt. Problemen kan vara allt från att skärmen inte tänder till att nätverk, tangentbord och mus inte fungerar. Q-koden från BIOS visar att bootprocessen stannat vid ”Vaknar upp från viloläge S4”.

Samma fel uppkommer om datorn går i viloläge inifrån Windows, då med Q-koden S3.

Jag har installerat om grafikkortets drivrutin utan effekt. Sedan installerade jag Windows helt på nytt men det hjälpte inte heller.

Jag har testat att komma ifrån problemet att skärmen inte går igång genom att helt ta bort AMD-drivrutinerna och köra på Windows grundläggande grafikdrivrutin eller installera ett (enkelt) Nvidiakort. Då går skärmen igång men istället får jag ovan nämnda problem med nättverk (Ethernet), mus och tangentbord.

Asus menar att jag ska stänga av ”Fast Boot” i BIOS för att komma runt problemen men det har inte hjälpt. Dock har jag lagt in senaste BIOS-versionen 0707.

Jag avråds av min handlare från att uppgradera grafikkortets BIOS. Annars finns det nya BIOS ute nu. Samt även en Rev.2 av kortet.

Har ni någon idé om var jag ska börja luska för att lösa problemet?

Peter Sarge

 

Svar

Sådana här problem kan vara oerhört svåra att felsöka och jag har egentligen inget bra tips om var du ska börja. Men att datorn alltid verkar starta från S3 eller S4 kan vara bekymret, att den aldrig stängs av ordentligt även om det verkar så.

Jag skulle därför rekommendera att du först provar med att stänga av snabb start i Windows. Det kan möjligen ha varit det Asus avsåg, eftersom fast boot i BIOS normalt bara innebär att all visning av startförloppet stängs av. Själv starten förändras inte.

Gå till Inställningar och välj System. Välj Energialternativ och därefter ”Fler energiinställningar”. Klicka på ”Ange hur strömbrytarna ska fungera”. Klicka på ”Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga”. Ta bort bocken vid ”Aktivera snabb start (rekommenderas)”.

Spara ändringarna och försök på nytt.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här