Amerikanska teknikjätten Qualcomm lanserade nyligen en ny standard för snabbladdning som enligt företaget ska göra det möjligt att ladda ett mobilbatteri från helt tomt till halvfullt på fem minuter.

Den nya snabbladdningstekniken kallas Quick Charge 5 och är en vidareutveckling från föregångaren Quick Charge 4. Den gör det bland annat möjligt att använda en effekt på över 100 watt för att ladda enheter. Det är detta som enligt Qualcomm gör det möjligt att ladda ett batteri på 4500 mAh från tomt till halvfullt på fem minuter. Quick Charge 5 ska vara 70 procent effektivare än föregångaren, och tio gånger mer kraftfull än första versionen av Quick Charge.

Många skyddsfunktioner

För att öka livslängden på batterier och öka säkerheten har man implementerat adaptiv volthantering och överslagsskydd på tolv olika nivåer, plus att den håller en snittemperatur som är tio grader lägre än tidigare.

Eftersom den är kompatibel med äldre enheter behöver användare inte köpa nya tillbehör. Enligt Qualcomm ska tekniken vara utformad så att den inte bara svarar emot över 1200 olika enheters nuvarande behov utan adresserar även framtida behov hos Androidtelefoner, bland annat genom att utnyttja USB-PD och Type-C.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här