Världens kanske snyggaste internminnen är fullkomligt lysande.

Toppklass
Toppklass

Om du inte vill ha en lysande dator kan du sluta läsa här. Spectrix D60G från XPG är nämligen de mest upplysta internminnen du kan skaffa. RGB-belysningen täcker mer eller mindre hela minnet, förutom mitten där en kylfläns är placerad. Nu har XPG inte bara nöjt sig med mycket belysning, företaget har även designat själva RGB-delen genom vinklade trekanter som lyfter alla riggar minst en nivå. Vi kan hantera belysningen med XPG:s egen mjukvara eller via lösningar inbyggda i vissa moderkort.

många gånger är det tacksamt att se hur långt företagen själva lyckats komma innan vi påbörjar vår egen överklockning

Våra testmoduler är baserade på ingångsmodellen som körs i 3000 megahertz vid en latens på CL16-18-18-36 vid 1,35 volt. Modellen finns redan från start i olika hastigheter upp till PC4-33000, men detta vid 1,4 volt. Varför berättar vi det? Jo, för många gånger är det tacksamt att se hur långt företagen själva lyckats komma innan vi påbörjar vår egen överklockning.

När vi förlitar oss på XMP2-inställningarna för automatisk optimering hittar samtliga våra moderkort två profiler; ett enligt ovan angiven specifikation medan profil två jobbar med en lite snabbare latens vid en lägre frekvens enligt 2666 megahertz vid CL16-16-16-36 och 1,25 volt. En lösning som kan vara intressant i mindre system.

Dags att optimera Spectrix D60G

Nästa steg blir att optimera våra minnen. Vi börjar med att kapa latensen vid angiven basfrekvens. Efter lite testande kan vi köra D60G i 3000 megahertz med CL12-16-16-36 med ett spänningspåslag till 1,45 volt.

Vi är riktigt imponerade

Skulle du föredra en högre frekvens lyckas vi med samma spänning vända minnesprestandan till 3600 megahertz vid 16-18-18-36, allt helt stabilt på samtliga moderkort. Vi ska även säga att vi på ett kort lyckades nå 4000 megahertz vid CL18-19-19-36, men det är inte något att räkna med. Överlag är vi grymt imponerade över dessa minnen som även ligger bra sett till priset.

XPG Spectrix D60G
6 / 6 Betyg
För
Snyggaste minnesmodellen med RGB, hög överklocknings-potential, bra passiv kylning, fungerar lika bra på Intel- som AMD-plattformar.
Emot
Belysningen. För dig som inte gillar det.
Rekommenderas till
D60G är ett givet val för alla som bygger ett system med fönster mot moderkortet .

  • Tillverkare: XPG, www.xpg.com
  • Cirkapris: 1 525 inkl. moms, 1 220 exkl. moms
  • Kapacitet: 2×8 GB
  • Hastighet: PC4-24000
  • Latens: CL16-18-18-36
  • Spänning: 1,35 Volt
  • RGB-belysning: Ja
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här