Linuxredaktören kollar närmare på kommande Ubuntu 21.10 och Fedora 35.

En sak att se fram emot på hösten är myskvällar under en filt med en bra film. Det kan även vara sköna skogspromenader där luften blir så där alldeles speciell och tävlar med trädens alla färger om uppmärksamheten.

Hösten kan också innebära regn och rusk, och då kanske man hellre sitter inne vid en brasa. Eller vid datorn, en fördel med dåligt väder är ju att det inte finns någon press att vara ute och ta vara på det fina vädret.

Och som Linuxnörd innebär ju hösten också att antal nya releaser. Sedan några år tillbaka är oktober månad en höjdpunkt både för de som gillar Fedora och för de som gillar Ubuntu och år 2021 är inget undantag. Nya versioner av båda dessa giganter är alltså i faggorna, och vi ska ta en liten titt på vilka nyheter vi har att vänta.

Smeknamnet är Impish Indri.

Om vi börjar med Ubuntu är det tänkt att den nya versionen ska släppas den 14 oktober. Smeknamnet är ”Impish Indri”. En Indri är en primat som lever på Madagaskar, ”impish” i sin tur översätts med busig, nyckfull. Och den ser onekligen rätt busig ut, eller hur?

En Indriunge i ett träd.
Foto: Wikipedia

Nytt installationsprogram i Ubuntu 21.10

Vad gäller innehållet i distributionen Impish Indri är en av höjdpunkterna ett nytt installationsprogram. Detta ska vara mer modernt och bättre än föregångaren, och är byggt med modern teknik i form av Google Flutter. Vad gäller skrivbordsmiljön är det precis som i den föregående versionen Gnome 40 som används, dock med vissa inslag från Gnome 41. I detta har man gjort en rad mindre justeringar i utseende och upplägg. Det finns även en välkommen nyhet för dem som använder grafikhårdvara från Nvidia. I den nya versionen är det nämligen möjligt att använda grafikhanteraren Wayland i kombination med Nvidias proprietära drivrutiner, något som inte varit möjligt tidigare.

Ubuntu 21.10
En sen utvecklingsversion av nya Ubuntu 21.10.

Nytt är även att paketarkivet är komprimerat med ZSTD vilket gör installationen av Ubuntu 21.10 snabbare än tidigare. En rad mjukvaror är uppdaterade till färska versioner, här finns till exempel Linux 5.13, Libreoffice 7.2 och Thunderbird 91. Planerat datum för släppet av Ubuntu 21.10 är den 14 oktober.

Även Fedora på gång i ny version

Steget efter nya Ubuntu kommer även Fedora med ett nytt släpp, denna gång med versionnummer 35. Planerat datum för detta släpp är den 19 oktober, men vis av erfarenheten av tidigare förseningar har man även angivet ett reservdatum den 26 oktober. De senaste utgåvorna har dock kommit i tid, så vi får hoppas att denna också gör det.

Fedora är som bekant en distribution som ligger i utvecklingens framkant. Detta märks bland att på att man till skillnad från  mer stabilitetssträvande Ubuntu valt att inkludera Gnome 41 i sin helhet. Nytt i denna version är bland annat en app för VoIP och en app för fjärrstyrning med namnet ”Connections”. GNOME Software har också uppdaterats med ett uppstädat gränssnitt.

Systemet stöder nu DNS Over TLS (DoT).

Utvecklarna har även förbättrat säkerheten vad gäller DNS-anslutningarna. Systemet stöder nu DNS Over TLS (DoT) och om servern har stöd för detta kommer alla DNS-anrop att krypteras automatiskt. Med Fedora 35 tillkommer fler Flatpaks för att öka programutbudet. Man har även fortsatt att utveckla PipeWire som ersatte den tidigare ljudhanteraren PulseAudio i Fedora 34. En stor del av dessa förbättringar består i verktyget WirePlumber som används för att konfigurera ljudsystemet.

Fedora blir Fedora Linux

Ytterligare en nyhet är versionen Fedora Kinoite. Denna bygger på samma teknik som Fedora Silverblue med RPM-ostree, Flatpak och Podman, men använder KDE som skrivbordsmiljö. Slutligen kan vi även nämna att distributionen framöver går under namnet ”Fedora Linux”. Projektet heter fortfarande Fedora, men man har valt att lägga till ”Linux” i distributionsnamnet för att undvika sammanblandning.

Fedora 35
Nya kommande Fedora 35. Observera att versionen anges som 36 i bilden, men detta är Fedora 35.

https://ubuntu.com
https://getfedora.org

Datormagazins Linuxredaktör, din guide i linuxdjungeln.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här