Libreoffice 7.2 – bättre prestanda och utökat Office-stöd

– funkar till både Windows, Linux och Mac OS

0
libreoffice 7.2 templates
Libreoffice Powerpoint-motsvarighet har fått ett gäng nya mallar.

Libreoffice 7.2 Community är här. Den nya uppdateringen av gratismjukvaran är snabbare än tidigare och har fått förbättrat stöd för Microsofts filformat i Office.

Den nya versionen av Libreoffice ska bland annat leverera bättre prestanda när det gäller hantering av stora filer, exempelvis presentationer med tunga bilder, och har fått utökat stöd för filer skapade i Microsoft Office. Det gäller både nyare Office-filformat och filer skapade i äldre versioner av exempelvis Word. Microsofts filformat innehåller fortfarande stora delar ”dold artificiell komplexitet”, enligt Libreoffice som använder och förespråkar den öppna standarden Opendocument format.

– Libreoffice-communityn är glada att ha många begåvade utvecklare som hanterar dessa frågor, skriver Libreoffice i ett pressmeddelande

Enligt utvecklarna har programsviten den högsta kompatibiliteten med Microsofts filformat på ”office-marknaden”.

Libreoffice utvecklas av drygt 400 bidragsgivare

Nyheterna i version 7.2 har utvecklats av 171 bidragsgivare. 70 procent av koden kommer från 51 utvecklare från företag/organisationer och resterande del från 120 enskilda utvecklare. Utöver det ser drygt 230 frivilliga till att mjukvaran hålls översatt till 151 språk. Den nya versionen släpps dock i 119 språk till att börja med.

Du som vill testa mjukvaran kan ladda ned den nya versionen från https://www.libreoffice.org/download. Där hittar du även en fullständig lista över nyheterna. Du kan läsa mer om de större nyheterna som introducerades i version 7 här.

Version 7.2 finns för Windows, Linux och Mac OS. Utvecklarna uppmanar dock dig som använder mjukvaran i affärskritisk miljö att behålla föregående version, 7.1.5, ytterligare en tid. Det gäller framförallt (alla versioner av) programmen som är anpassad för Apples ARM-baserade M1-krets. ARM-versionen går att ladda ned här: https://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/7.2.0/mac/aarch64/.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här