Mobile Precision 5750 från Dell kan vara den mest allsidiga mobila arbetsstation vi någonsin testat.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Dell är utan tvekan ett av de företag som erbjuder det bredaste utbudet av bärbara datorer. Denna gång har vi tittat närmare på Mobile Precision 5750 som, precis som namnet antyder, är en mobil arbetsstation i premiumsegmentet. Modellen baseras på den näst senaste Intel Core-serien och vi har nyligen sett kraftiga prissänkningar, vilket gör den mycket intressant för alla som kräver en dator med mer extrem prestanda men inte vill hålla priset nere.

Gediget hantverk

Som alltid när det kommer till Dells Precision-serie har tillverkaren bara använt premiummaterial och -komponenter vilka samtliga är optimerade för sitt ändamål. Datorn har ett yttre mått på 374,5 x 248,1 x 13,5 millimeter och den väger cirka 2,2 kilo, lite beroende på vald konfiguration. Vikten är klart godkänt med tanke på att enheten har en skärm på 17 tums.

Mobile Precision 5750 är byggd i ett stilrent aluminiumbaserat chassi som ger en hög stabilitet och som, lite som för XPS-serien, verkligen lyfter modellens yttre. Ovandelen fäster med ett stabilt längsgående gångjärn som erbjuder en perfekt balans mellan enkelhet att justera skärmvinkel samtidigt som vi får tillräckligt motstånd för att kunna jobba med såväl penna som fingrar på den tryckkänsliga skärmen. Mer om den snart.

Gott om anslutningar men ingen USB-A

Längs datorns vänstersida hittar vi dubbla USB 3.2 Gen 2 Type-C-portar med Thunderbolt 3-stöd. På höger sida hittar vi exakt samma uppsättning. Här kompletteras de dock med ett hörlursuttag och en mycket snabb SD-kortläsare som både underlättar överföring av filer från exempelvis digitalkameror men som även gör det möjligt att arbeta direkt från minneskortet. Tyvärr finns inga traditionella USB-A-anslutningar men för att väga upp för detta skickar Dell med en dongel som har stöd för både HDMI och USB-A. För att vara lite petiga kan vi tycka att den borde haft både fler USB-A-portar och haft en RJ45- och mSD läsare.

Dell Precision 5750
Dell Precision 5750 har fyra Thunderbolt 3 Typ-C-portar och en snabb SD-kortläsare. Vi får även en minimal dongel med en Typ-A- och en HDMI-anslutning.

På undersidan finns ett större, mittplacerat ventilationsgaller vilket kompletteras med ytterligare ett längsgående utblås placerat i bakkanten. Tillsammans med Dells egenutvecklade interna lösning för att fördela och leda bort värmen får vi en förhållandevis sval dator som även håller sig inom godkända ljudnivåer under full belastning.

På sidorna av chassit finner vi högtalarutgångar vilka erbjuder ett rent och förvånansvärt bra ljud som gott och väl räcker till som primär källa när vi jobbar med videoredigering, men som även passar perfekt för våra digitala möten. För att underlätta detta kommer modellen även med integrerad IR- och webbkamera för videomöten och Windows Hello baserad inloggning och validering.

Mobile Precision 5750 har gott om kraft

Vi fortsätter med att kika på enhetens interna bestyckning och som vanligt så erbjuder Dell ett stort utbud av konfigurationsalternativ. Vår modell kommer med tionde generationens Intel Core i9-10885H vilket är en åttakärnig HT-processor som körs mellan 2,4 och hela 5,3 gigahertz vid en standard TDP, thermal design power, på 45 watt. Till denna får vi 64 gigabyte DDR4@2933 megahertz-minnen, dock inte ECC då vi pratar en standardprocessor. Som lagring får vi dubbla Toshiba Kioxia XG6 KXG60PNV1T02-diskar på vardera en terabyte. Detta är M.2-baserade lagringsenheter som använder 96 lagers 3D TLC flash och som är optimerade för mer workstationbaserad arbetsbelastning med en jämn läs- och skrivprestanda.

I vår uppsättning har diskarna konfigurerats som separata enheter, men vi kan även välja att maximera prestandan och köra dem som en stripe (Raid 0) eller för maximal säkerhet med en Raid 1. Med tanke på valet av diskar och dess, redan från start, höga driftsäkerhet känns inte det senare som en nödvändig konfiguration (så länge du säkerhetskopierar enheten på regelbunden basis). Ett plus även att både diskar och internminne kan bytas eller uppgraderas på egen hand.

Grafikkort för proffs

På grafiksidan kommer vår testenhet utrustad med processorns integrerade UHD-lösning vilken används för normalt bas-arbete. När vi kräver mer kraft kommer enheten att växla över till sitt Nvidia Quadro RTX 3000-kort. Detta är ett professionellt grafikkort med sex gigabyte minne som är perfekt för arbete med 3D CAD, grafisk design, animering, AI eller även VR. Men för dig som även söker mer underhållning är det även ett kort som passar för spelande av de flesta titlar.

Mobile Precision 5750 kommer såklart med Intels senaste trådlösa AX201-chip vilket kompletteras med Bluetooth 5.1. Enheten har en mycket bra trådlös mottagning vilket troligen till stora delar beror på den utökade ytan för antennplacering. Hade vi fått önska något lite extra hade det varit att modellen även kommit med en eSIM-lösning eller möjlighet till ett fysiskt SIM-kort.

Dell Precision 5750 - insida
Dell Precision 5750 kommer med en imponerade hårdvara och vi kan enkelt byta både minne och M.2-enheter själva.

För att sätta lite siffror på enhetens prestanda körde vi ett antal benchmarktester vilka resulterade i följande värden.

 • 3DMark: Fire Strike: 13 403
 • Time Spy: 5 786
 • Cinebench R23 CPU – Singel Core: 1 172
 • Cinebench R23 CPU – Multi Core: 8 575
 • CrystalDiskMark sekventiell läsning: 3 081 megabyte per sekund
 • CrystalDiskMark sekventiell skrivning: 2 838 megabyte per sekund

Datorn har ett sexcellers 97 wattimmars litium-ION-batteri vilket kompletteras med ett externt nätaggregat på 130 watt med en Typ-C-anslutning. Vid mer begränsad användning, typ surfande och mejlande, klarar vi oss dryga fem timmar men när vi börjar dra nytta av enhetens kraft pratar vi en batteritid på runt två timmar. Det är i minsta laget. Modellen har dock stöd för Dells Expresscharge-teknik som ger oss cirka 80 procents batteri på en timmes laddning eller 35 procent efter 20 minuter. Dessutom optimerar tekniken laddningen under tiden vi jobbar med nätaggregatet anslutet. Detta gör att vi får en bra balans mellan laddning och lägre värmeutveckling.

Magisk skärm

Vi kommer så till skärmen som är en tryckkänslig 17-tummare med IPS-panel och en upplösning på 4K. Den har ett 16:10-förhållande och stöd för HDR400 och en maximal ljusstyrka på nästan 500 nits. I vanliga fall brukar en tryckkänslig skärm innebära någon form av bildmässig eftergift men så är inte fallet med Dells modell. Skärmen är bland de bästa vi testat i ett bärbart format. Den uppfyller cirka 84 procent P3-täckning med motsvarade värden för sRGB och Adobe RGB på cirka 100 procent.

Detta ger oss levande färger och en knivskarp bild både när vi jobbar med Adobes olika program men framför allt när vi sitter med olika former av 3D-ritningar. Tack vare den höga ljusstyrkan och de klara färgerna passar skärmen även perfekt för att se på film eller spela spel.

Mobile Precision 5750 - skärm
Enhetens skärm erbjuder klara och tydliga färger som passar till allt från arbete i olika 3D-program till snabba spel.

Nästa del vi imponeras över med skärmen är dess tunna ramar, vilka helt klart bidrar till enhetens förhållandevis minimala yttre. Framför allt är det imponerade att se att Dell lyckats klämma in kameralösningen i den övre tunna ramen.

Som så ofta när det gäller Dell har enheten ett förstklassigt tangentbord som erbjuder en mycket hög skrivkomfort med perfekt gensvar vid nedslag. Trots det lite större chassimåttet finns inte någon dedikerad nummerdel vilket delvis känns lite synd. Under tangenterna finns en stor pekplatta som mäter 15 x 9 centimeter. Även plattan håller hög precision men på grund av att den inte har markerade knappar för musklicken kan dessa bli lite felaktiga, framför allt blir det lätt fel mellan höger- och vänster-klick. Vi måste här även nämna Dells mycket smarta program som dels hjälper till att hålla datorn uppdaterad men som även gör det möjligt att med bara ett par klick optimera datorn för olika ändamål.

Avslutningsvis ska vi komma med en liten rekommendation. Då Mobile Precision 5750 tillhör en äldre processorserie har Dell nyligen sänkt priset på enheten och vi kan i skrivande stund köpa vår testmodell för knappa 36 000 kronor. Det är givetvis mycket pengar, men måste ändå ses som en klart prisvärd investering, åtminstone ur ett prosumer-perspektiv.

Dell Precision 5750
5 / 6 Betyg
35 995 krPris
För
Imponerade skärm, mycket hög prestanda över lag, grym grafik, dubbla SSD:er, mycket internminne, Dells utmärkta program för optimering, stabilt chassi, mycket bra pekintegration, bra ljud, snabb IR för Windows Hello.
Emot
Batteriet imponerar inte i samma grad som övrig hårdvara, medföljande dongel är lite snål och vi hade gärna sett fler Typ-A-anslutningar.
Rekommenderas till
Dell Mobile Precision 5750 är lite av det ultimata arbetsredskapet för mobila prosumers som inte vill tumma på prestandan när de inte befinner sig vid sin stationära dator.

SPECIFIKATIONER Dell Mobile Precision 5750:

 • Tillverkare: Dell, www.dell.com
 • Cirkapris:  35 995 kr inkl. moms, 28 796 kr exkl. moms
 • Mått: 374,48 x 248,08 x 9,77 mm
 • Vikt: ca 2,2 kg
 • CPU: Intel Core i9-10885H
 • Minne: 64 GB DDR4@2933 MHz
 • Lagring: dubbla 1 TB SSD
 • Grafik: Nvidia Quadro RTX 3000
 • Skärm: 17 tum IPS touch
 • Högsta upplösning: 4K
 • Anslutningar: 4 st TThunderbolt 3 Typ-C, SD-kortläsare, dongel med HDMI och en Typ-A
 • Batteri: sexcellers 97 wattimmar

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här