Gigabyte RX 6600XT Gaming OC
4 / 6 Betyg
5 190 krPris
För
Tyst och sval drift, bra prestanda i upp till 2560 x 1440 pixel, stabil konstruktion.
Emot
För högt pris sett till prestandan som ges, ingen högre överklockning jämfört med referensdesignen, relativt små egna överklockningsmöjligheter.
Rekommenderas till
Med dagens prisnivåer på grafikkort är det svårt att rekommendera någon att byta eller uppgradera, men för dig som måste är Gigabyte RX 6600XT Gaming OC ett klockrent kort för alla typer av spelade i framför allt full-HD, men som även fungerar i 2560 x 1440-upplösning.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC är ett svalt och tyst kort med för högt pris sett till prestandan.

I kölvattnet av den numera långtgående komponent- och grafikkortsbristen blir vi nästan barnsligt uppspelta när vi får in grafikkort att testa. Denna gång handlar det om AMD-baserade RX 6600 XT Gaming OC från Gigabyte. Ett kort som ska ses som ett ingångskort i 6XXX-serien som inriktar sig mot 1080-gaming. Tyvärr kan vi redan nu säga att kortet, som alla andra grafikkort, är förhållandevis högt prissatt med ett från AMD baserat riktpris på runt 4000 kronor vilket i verkligheten och med lite specialanpassning sticker i väg upp mot knappa 5200 kronor.

Effektiv kylning

Gigabyte RX 6600XT är ett fullstort kort som mäter 282 x 115 x 50 millimeter vilket gör att det passar i de flesta chassin som har två expansionsplatser fria. Använder du ett mindre chassi kan det vara värt att mäta då kortets plastbaserade sköld sticker ut en bit vilket kan göra att den tar emot. Vi förstår rent generellt principen med att tillverka lite större kort då de blir enklare att kyla, men med detta kort kan vi tycka att det vore mer motiverat att slimma till det för att kunna anpassa det även för små system.

På baksidan hittar vi en större heltäckande plåt som både ger kortet stadga men som även hjälper till att fördela värmen. Vi får även en öppning innanför den innersta fläkten för snabbare borttransportering av varm luft. Ovanpå själva kretsdelen finner vi en större fenbaserad passiv kylfläns som har direkt anslutning mot GPU och minne via kopparrör.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC – baksida
På kortets baksida finns en heltäckande plåt som både ger stabilitet och hjälper till att avleda värme.

Utanför denna får vi så den heltäckande skölden som ser till att rikta luftflödet från kortets tre fläktar mot flänsarna under. Fläktarna består av tre 80 millimeters klassiska Windforcefläktar vilka använder alternativ rotation för att maximera flöde och minimera vibration. Detta ger oss ett system som, tack vare att fläktarna helt stängs ner i de lägen som temperaturen tillåter, är helt tyst under låg belastning och som även under fullt grafikutnyttjande knappt är hörbart i ett normal isolerat chassi.

På den övre långsidan finns en enklare RG- integration i form av Gigabyte med ett streck under, placerat i den bakre delen av den yttre skölden. I början av denna RGB-del finner vi även kortets strömanslutning vilken består av en åttastifts PCIe-kontakt. I kanten på denna finns även ett LED som när det blinkar indikerar att något inte stämmer med strömtillförseln.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC – ovansida
På kortets övre långsida så finns en enklare RGB-integration.

Kortet kommer med dubbla HDMI- och dubbla DP-anslutningar vilka är placerade i rad. Vi uppskattar att Gigabyte har gjort en lika uppdelning av anslutningarna då detta ger oss en större flexibilitet. Dessvärre får vi inte någon Typ-C-port vilket hade varit önskvärt.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC – anslutningar
Kortet kommer med dubbla HDMI- och dubbla DP-anslutningar.

Klockrent AAA-kort

Gigabyte RX 6600XT baseras på AMD:s RDNA 2-arkitektur och är utrustat med åtta gigabyte GDDR6-minne som körs i en effektiv klockhastighet av 16000 megahertz. Vi får även stöd för Radeon Anti-lag-tekniken som minimerar CPU-belastningen och ger en bättre spelrespons. Kortet stöder även tekniker som Smart Acess Memory, FidelityFX och FreeSync för bästa och snabbaste spelupplevelse.

Det vi däremot kan ställa oss lite frågande till är att kortet kommer med tillägget OC vilket normalt brukar innebära en förhållandevis märkbar frekvensökning för GPU:n jämfört med referenskorten. Så är inte fallet med detta kort som i boostläge körs i 2593 megahertz vilket ska jämföras med 2589 och vid spelläge så ligger GPU-frekvensen på 2382 megahertz vilket ska jämföras med 2359 megahertz. Med andra ord mycket små justeringar.

RX 6600XT Gaming OC är inte speciellt överklockat

Med tanke på kortets mycket effektiva kylning och goda värmemarginal – vi nådde aldrig över 60 grader vid standardkonfiguration – så var vår första tanke att Gigabyte RX 6600XT Gaming OC erbjuder ett större utrymme för egen överklockning. Men tyvärr stämde inte detta och det egna utrymmet för vidare optimering ligger bara på runt två till tre procent vilket är lite klent.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC – överklockningsmöjligheter
Trots mycket mycket effektiv kylning så är överklockningsmöjligheterna begränsade.

Tar vi oss i stället till kortets prestanda skulle vi vilja sammanfatta alla våra speltester med att konstatera att detta är ett mycket trevligt kort för spelande i 1920 x 1080-upplösning med ultrainställningar. Vi får ett kort som över lag även hanterar 2560×1440 med ultrainställningar med godkänt flyt. När vi däremot tar klivet upp till spelande i 4K blir val av spel avgörande där vi i princip alltid måste kliva ner rejält i detaljrikedom och allmänna visningslägen för att få i varje fall hyfsat flyt.

För att göra en liten jämförelse presterar kortet faktiskt nästan i paritet med dryga fyra år gamla flaggskeppet GTX1080Ti, men det presterar samtidigt ungefär likvärdigt med nyare RTX3060 vilket är ett kort som ligger ungefär i samma prissegment. Sedan ska vi så klart vara tydliga med att säga att det beror även till stor del på vilka spel som liras och vissa spel svarar bättre på AMD:s RDNA 2-arkitektur vilket ger bättre resultat. Vi har här inte heller tagit ställning till eller vägt in exempelvis DLSS eller kontrollerat Ray-tracing utan bara fokuserat på bilder per sekund vid kortens standardinställningar.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC – prestandamätningar
Gigabyte RX 6600XT Gaming OC presterar ungefär i paritet med Nvidias RTX3060-kort.

För att kort summera erbjuder Gigabyte RX 6600XT Gaming OC bra prestanda i framför allt spelande i upp till 2560×1440 pixel men då priset för grafikkort fortsätter ligga högt så är det svårt att rekommendera ett kort som under normala förhållanden borde kosta runt 1500 kronor mindre.

Gigabyte RX 6600XT Gaming OC
4 / 6 Betyg
5 190 krPris
För
Tyst och sval drift, bra prestanda i upp till 2560 x 1440 pixel, stabil konstruktion.
Emot
För högt pris sett till prestandan som ges, ingen högre överklockning jämfört med referensdesignen, relativt små egna överklockningsmöjligheter.
Rekommenderas till
Med dagens prisnivåer på grafikkort är det svårt att rekommendera någon att byta eller uppgradera, men för dig som måste är Gigabyte RX 6600XT Gaming OC ett klockrent kort för alla typer av spelade i framför allt full-HD, men som även fungerar i 2560 x 1440-upplösning.

SPECIFIKATIONER:

 • Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com/eu
 • Cirkapris:  5 190 kr inkl. moms, 4 152 exkl. moms
 • Mått: 282 x 115 x 50 mm
 • Gränssnitt: PCIe Gen4x16
 • GPU: AMD Radeon RX 6600 XT
 • Strömprocessorer: 2 048 st
 • Anslutningar: 2 st Displayport + 2 st HDMI
 • Minne: 8 GB GDDR6
 • Minnesbuss: 128 bitar
 • Strömanslutning: 8-stifts PCIe strömkontakt
 • PSU krav: 500 watt
 • Kylning: 3 st 80mm WindForce
 • RGB: på övre långsidan

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här