Logitech Lift
5 / 6 Betyg
799 krPris
För
Ergonomiskt korrekt mus för bästa avlastning, lättanvänd och flexibel tack vare Logitech Options, både höger- och vänsterhänt modell, använder både Bolt och BT, kan användas för att växla mellan tre enheter
Emot
Kan kännas liten om du har stora händer, saknar laddbart batteri
Rekommenderas till
Jobbar du mycket med mus och vill vara rätt om leder och axlar så är Lift ett perfekt kompetent till din ergonomiska arbetsplats oavsett om det är på skolan, kontoret eller hemma

En ergonomisk mus för små till medelstora händer

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Logitech erbjuder ett brett utbud av ergonomiska inmatningsenheter både i form av tangentbord och möss vilka går under samlingsnamnet Ergo produkter. När det gäller den senare så erbjuder företaget både möss som använder styrkula där handen är stilla eller möss som är mer vertikalt riktade där handen får jobba utifrån en naturlig vinkel. Det senaste tillskottet på den senare serien är Lift som är lite av en lillebror till MX Vertical och som inriktar sig motpersoner med små till mellanstora händer.

Perfekt avlastning

Vi pratar ovan om små till mellanstora händer, men vad innebär då detta. Logitech har tagit fram en lättanvänd mall för att bedöma storleken på handen kopplad till deras möss. Grunden för denna storleksuppskattning baseras på kreditkorts storlek. Om du tänker att du börjar från handleden och sedan har handen platt placerad så kommer en liten hand att i längd vara mindre än tre kreditkort placerade i höjd, en mellanstor hand ungefär tre kreditkort och en stor hand således större än 3,5 kreditkort.

storlek
Logitech har tagit fram en enkel mall för att bedöma handes storlek

När vi tittar på Lift så ser vi att musen har en vertikal vinkel där tumgreppen ligger en bit upp i luften och våra två primära knappar samt rullhjul även de har en lite ovan placering. Men när vi sedan placerar handen i ett helt avslappnat och naturligt läge bredvid musen så ser vi omedelbart att handen faktiskt har i det närmast helt exakt samma vinkel och position. Så när vi för handen mot musen så kommer den  att passa helt perfekt, i varje fall sett till själva vinkeln och både tumme och övriga fingrar vilar i ett avslappnat läge.

Som de flesta modernare möss så har även Lift de två extra knapparna anpassade för tummen. Dessa är här placerade på insidan av tumgreppet och ger faktiskt en enklare åtkomst än vi är vanda vid från traditionella möss och vi når dessa med minimal förflyttning av tummen. Ett stort plus med denna modell är att Logitech tagit fram en modell för både höger- och vänsterhänta. Och även om du primärt är högerhänt så är det faktiskt inte helt fel att även ha en vänstermus som komplement för att på detta sätt öva upp användande av både händer.

Lift left
Logitech Lift finns för både höger- och vänsterhänta

När det kommer till komforten så är musen helt magiskt bra. Undertecknads hand är visserligen aningen för stor men inte så det blir jobbigt och både tumme och knappfingrar får den avslastning som vi söker. Tack vare Logitechs ställbara optiska sensor så kan vi även få precis den precision som vi vill beroende på användningsoråde och program.

En till flera

Titta vi vidare på just knapparna så har Lift vanliga vänster och högerknappar, två tumknappar, en mindre tryckknapp på ovansidan samt rullhjulet som även agerar knapp. Alla knappar har redan från start standardfunktioner men tack vare programmet Logitech Options så kan vi enkelt ändra inställningar för dessa och få fram exakt de funktioner som vi önskar. Detta sträcker sig dessutom till att kunna ha olika knappfunktioner för olika appar vilket ger ett mer produktivt arbete. Detta gäller även hjulfunktionen som här kan rulla per rad eller mer fritt på samma sätt som vi vant oss vid från Logitechs övriga möss.

skrivbord
Lift har totalt sex knappar vilka till stora delar kan anpassas via programmet Options. Tack vare den vertikala lutningen på cirka 60 grader så får vi en perfekt avlastning för handen

Till skillnad från MX Vertical som kommer med ett laddbart batteri så drivs Lift av ett AA-batteri. Detta räcker däremot i upp mot två år beroende på batteri och arbete. En klar fördel med Lift är att musen kan ansluta både via lågenergivarianten av blåtand eller via Logitechs nya system Bolt där den senare är lite av det ultimata valet om du sitter på ett kontor eller skola med många trådlösa enheter som stör.

Genom att kunna använda olika anslutningstekniker så kan vi även välja att använda vår mus till multipla enheter. Genom att klicka på en liten knapp på musens undersida så kan vi ansluta upp till tre enheter vilket omfattar både PC, Mac och olika plattor med mera. Använder vi sedan även Logitechs Flow teknik och program så kan vi även flytta filer genom drag och släpp mellan olika enheter, enda kravet här är att enheterna är anslutna till samma nätverk.

batteri
Musen drivs av ett AA batteri som räcker i upp till 24 månader. Vi kan även ansluta en mus till upp till tre enheter och snabbt växla mellan dessa via en knapp på undersidan

En sak vi även uppskattar med Lift är dess tillverkning. Detta då musen, beroende på vilken färg som väljs, baseras på upp till 70 procent återvunnen plast. Dessutom så använder Logitech pappersförpackningar från FSC certifierade skogar vilket gör musen till ett bättre miljöval jämfört med många andra alternativ.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
  • Cirkapris:  799 kr inkl. moms, 639 kr exkl. moms
  • Anslutning: BT och Logitech Bolt teknik
  • Mått: 71 x 70 x 108 mm
  • Vikt: 125 gram
  • Sensor: Optisk DPI: 400 – 4 000
  • Antal knappar: 6 (höger-/vänsterklick, bakåt/framåt, mittknapp, rullningshjul med mittklick)
  • Drift: 1st AA batteri
  • Batteritid: upp till 24 mån
  • Programvaror: Logitech Options, Logitechs Flow
Logitech Lift
5 / 6 Betyg
799 krPris
För
Ergonomiskt korrekt mus för bästa avlastning, lättanvänd och flexibel tack vare Logitech Options, både höger- och vänsterhänt modell, använder både Bolt och BT, kan användas för att växla mellan tre enheter
Emot
Kan kännas liten om du har stora händer, saknar laddbart batteri
Rekommenderas till
Jobbar du mycket med mus och vill vara rätt om leder och axlar så är Lift ett perfekt kompetent till din ergonomiska arbetsplats oavsett om det är på skolan, kontoret eller hemma

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här