Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»MSI Creator Z16P B12UHT
    huvud 2
    Artikel

    MSI Creator Z16P B12UHT

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist16 december, 2022ca 10 minuters läsning
    MSI Creator Z16P
    5 / 6 Betyg
    34 995 krPris
    För
    Stabil prestanda som för mer kreativ belastning ligger i absolut topp, bra integrerat ljud, mycket trevlig skärm, hög konstruktions kvalité, bra mix av komponenter
    Emot
    Lite få anslutningar med tanke på storlek, hög prisnivå, ljudet kan i vissa lägen tendera att bli avslaget, blir lite lätt väldigt varm
    Rekommenderas till
    Detta är en mycket bra enhet för dig som jobbar med olika former av kreativt arbete men som även vill kunna växla över och spela utan att byta enhet

    En välkonstruerad dator för kreativt och produktivt arbete som även kan extraknäcka som gamingrigg

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    MSI tar med sin serie Creator Z16P ett stort kliv in mot topplaceringarna bland de mer kreativt klassificerade bärbara datorer som under senaste åren blivit alltmer populära. För att enklast förklara begreppet skulle vi säga att en kreativt fokuserad dator tar kraften som liknas vid en mix mellan gaming och WS datorer viken sedan kombineras med det med ett mer konsumentorienterad utseende och oftast även mer allsidig användning jämfört med arbetsstationer och renodlade spelmaskiner.

    Kraftfull hårdvara

    Som med de flesta modeller så kan MSI Creator Z16P bestyckas i ett stort antal olika utföranden. Vår modell baseras på Intels I9-12900H processor vilken använder sex prestandakärnor och åtta effektiva kärnor för totalt 20 trådar. Till detta så får vi 24 megabyte L3 cache vilken hjälper till att hålla prestandan på en jämn och hög nivå. Utöver detta så kommer enheten med 32 gigabyte DDR5 som körs i 4800 megahertz vilka kan uppgraderas till 64 gigabyte, en två terabytes M2 enhet och ett Nvidia RTX 3080 grafikkort samt en 16 tums QHD+ skärm onekligen tillhör de mer kraftfulla konsumentmaskinerna där ute.

    Men innan vi tittar närmare på prestandan så börjar vi kika på enhetens design och yttre anslutningar. Tyvärr så måste vi konstatera att just antalet anslutningar är aningen begränsat med tanke på enhetens storlek. Enheten mäter trots allt 359 x 256 x 19 millimeter och väger 2,41 kilo. Men trots detta så får vi bara två USB-C portar varav en som tur är stödjer Thunderbolt 4. Vi får sedan även en USB-A 3.2 Gen2 port, en 3,5 millimeters audioport samt en fullstor SD kortläsare. Däremot så saknar enheten en dedikerad grafikutgång utan vi får förlita oss på TB4 porten för detta ändamål. Vi kan även tycka att det hade varit trevligt med en fysisk lanport då utrymmet definitivt finns. Nu får vi nöja oss med den integrerade WiFi6E lösningen som tillsammans med en BT5.2 lösning får hantera den trådlösa uppkopplingen.

    portar
    MSIs enhet har en stomme i Typ-C portar och en snabb kortläsare men vi hade gärna sett ytterligare någon anslutning

    Ser vi till chassit så är detta tillverkat i aluminium vilket ser till att hålla vikten nere samtidigt som enheten blir stabil utan risk för böjningar i chassit när vi eventuellt skulle placera enheten lite snett. Dessutom så hjälper chassit till med att fördela värmen från enhetens kraftfulla insida på ett effektivt vis vilket tillsammans med sidoplacerade ventilationshål gör att vi kan hålla en hög belastningsnivå under långa perioder.

    Tryckkänslig IPS med levande färger

    Öppnar vi locket så finner vi en uppsättning med fullstora tangenter vilka är försedda med integrerad RGB belysning vilket kanske mer känns kopplat mot gamingsidan men som gör ett bra jobb med att lyfta fram tangenterna under mörkare timmar. Då ljusintegration är placerad på tangentnivå så kan vi enkelt välja mellan olika fördefinierade effekter eller skapa egna baserat på vår användning. När det gäller tangenterna så vill vi framför allt lyfta fram skrivkänslan som är riktigt bra med en tydlig precision och bra nedslagskänsla.

    Här under så finner vi en lite större pekplatta vilken mäter 8×13 centimeter som är utformad för att kunna erbjuda alla gester som Windows 11 har att erbjuda. Plattan har även den en hög precision och erbjuder en bra känsla där vi kan jobba förhållandevis snabbt i exempelvis Photoshops paneler.

    TB e1671905584464
    Tangentbordet erbjuder en bra nedslagskänsla och RGB belysningen underlättar arbete i svagare omgivande ljus. Enhetens pekplatta är av modell större och är ett utmärkt komplement vid exempelvis bildarbete

    För dig som hellre vill jobba direkt på skärmen så är denna tryckkänslig och stödjer arbete med Windows 11 ink för arbete med medföljande aktiva penna direkt på skärmen något som är ett utmärkt val för dig som inte har en separat ritplatta.  Pennan kan dessutom användas för att fjärrstyra datorn via blåtand och på detta sätt kontrollera exempelvis presentationer.

    penna e1671905772325
    Datorn kommer med en smidig tryckkänslig skärm och en lättanvänd penna som är perfekt när vi skissar direkt på skärmen

    När vi så pratar om skärmen så har denna en upplösning på 2560 x 1600 och den IPS baserade panelen jobbar med en frekvens på 165 hertz vilket gör den ganska allsidig. Skärmen har en hög ljusstyrka på 400 cd/m² och kan utan problem användas utomhus och de klara, levenade, färgerna och tydliga kontrasterna gör den till ett perfekt val för arbete med bilder och film. Ser vi till responsen så växlar MSIs enhet med cirka 13 millisekunder GtG vilket är mer än tillräckligt för både produktivt arbete och spelande.

    För att kontrollera skärmens prestanda och kapacitet lite djupare så använde vi oss av en av X-rites enheter där vi till att börja med nådda en högsta ljusstyrka på 428 nits med en ljusfördelning på 86 procent. skärmen täcker här 97,8 procent av Display P3, 99,9 procent av sRGB och 87,2 procent av Adobe RGB. Responstiden för svart till vitt var 6,2 millisekunder.

    display nb top
    Skärmen har ett 16:10 format vilket ger oss bott om utrymme för paneler och verktyg på sidan av arbetsytan

    Skärmens Delta E ligger på 1,65 med ett gammavärde på 2,191 och vid mätningar av PWM så gav resultatet en helt stabil skärm helt utan flimmer i alla lägen. Dessutom så har skärmen en snudd på perfekt färgåtergivning vid vinklat seende och även med kraftig vinkling så är det inga problem att se innehållet med samma skärpa som rakt framifrån vilket är tacksamt när fler personer ska se innehållet.

    I skärmens övre ram så finner vi en integrerad kamera på två megapixel vilken är perfekt optimerad för videosamtal då den kombinerar en godkänt hög bildkvalité med minimal databelastning vilket minskar risken för en instabil kommunikation. För att ytterligare underlätta digitala möten så använder enheten en fyrvägsmikrofon som gör ett riktigt bra arbete med att fånga upp vår röst. Till detta så inkluderar MSI programbaserade lösningar för att ytterligare optimera ljudet och reducera störande bakgrundsljud.

    Prestanda för kreatörer

    MSI har till denna modell valt att använda ett batteri på 90 wattimmar vilket under lättare belastning som vid kontorsarbete ger oss nästan sex timmar men som när vi börjar spela eller jobba med rendering av bilder och filmredigering där belastningen på systemet ligger på mellan 75-100 procent så når vi knappt en timmes användning vilket är något sämre än snittet men ändå inte något som sticket ut och som den bärbara kraftmaskin detta är så bör den köras på ström.

    MSIs modell kommer med totalt fyra högtalare, två som är riktade upp och två som går nedåt. Detta ger en bra spridning av ljudet som rent generellt är rent och tydligt men som i vissa lägen tenderar att trubbas av, ungefär som när en trombonist placerar en tallrik vid utblåset. Detta märktes framför allt när hög toner snabbt kombinerades med lägre toner som i vissa spel. Men för musiklyssnade eller arbete med filmer rent generellt så klarar vi oss riktigt bra med lösningen.

    Vi avrundar med att titta på enhetens prestanda där vi använde oss av Nvidias Studiodrivrutiner som är optimerade för produktivt arbete snarare än spelande. Vid benchmarktester så nådde vi med Cinebench R15 multitråd 2897 poäng och för singeltråd 278 poäng. Motsvarande värden för Cinebench R23 blev 19 278 för multitråd och 1 911 för singeltråd. I Geekbench 5 blev resultatet 14 308 i multitråd och 1 840 för singeltråd samt 125 307 poäng för enhetens grafik.

    För OpenGL så landade vi på 225 bilder per sekund. Vi fortsatta med PCMarks testar där vi för produktivitet landade på hela 11 192 vilket är det högsta testvärde vi uppmätt på en bärbar enhet. Även testet för digital kreativitet gav en topplacering med 11 642 poäng där endast en dator presterat bättre.

    Vi fortsatta med våra olika skriptbaserade tester som simulerar verklig användning inom Adobes programsvit samt arbete i DaVinci Resolve. För att summera dessa resultat så erbjuder MSI Creator Z16P en hög jämnhet både när det kommer till rendering av material och till inläsning av bilder och filmer. Vi uppnår även en imponerande stabilitet när multipla processer som rendering, musik sampling och om-skalning av bildformat utförs simultant och inom detta område skulle vi säga att enda gången vi arbetat med snabbare modeller så har detta varit Xeonbaserade WS lösningar så detta är ett mycket bra betyg.

    cut
    Tillsammans med Nvidias studiodrivrutiner är MSI Creator Z16P ett magiskt bra verktyg för arbete med exempelvis DaVinci Resolve

    Går vi över till diskens prestanda så presterar denna klart bra med en sekventiell toppbaserad läs- och skrivhastighet på 6 659 respektive 4 953 megabyte per sekund. Vad som däremot var än mer imponerade var uthållighetstester där vi maxbelastande disken över tid då vi även här nådde ett snitt på 5 423 respektive 4 369 megabyte per sekund.

    Sett till spelprestandan så landar MSIs dator på en totalpoäng av 23 202 i Firestrike vilket ger en uppskattad bildhasighet i Battlefield V på över 90 bilder per sekund. Detta placerar enheten något över medel bland våra testade enheter sett till spelade. I 3DMarks TimeSpy fick vi 9 644 poäng och vid strålspårningstesterna nådde vi 7 026 poäng.

    Vi avrundade speltesterna med att köra ett antal spel med Ultra inställningar där vi nådde följande resultat för bilder per sekund: GTA V – 92,3, Dota2 – 161,8, Far Cry5 – 125,3, The Witcher3 – 69,2, Forza 5 – 48,9 och Elex2 – 32,1. Detta visar att vi även kan köra merparten av dagens spel med i fullt godkänd prestanda även om det inte är lika imponerade som vid produktivt arbete.

    flaktar
    Modellen har en effektiv kylning men på grund av dess höga prestanda över samtliga komponenter så tenderar enheten ändå att bli varm vid hård belastning, detta gör att det kan vara lämpligt att använda ett laptopställ med extra kylning för att minimera ljudnivåer och slitage

    Smidigt underhåll

    Som sista del tittade vi även på hur enkelt det är att felsöka, serva och uppgradera datorn. För när vi väljer att göra en lite större investering så vill vi även att enheten både kan uppgraderas och lagas eller underhållas på enklast tänkbara sätt. Här är Creator Z16P något av ett föredöme. För genom att lossa sex mindre skruvar så lyfts botten snabbt bort och vi får direkt åtkomst till enhetens vikta delar.

    Minnesbankerna sitter placerade ungefär i mitten och kan enkelt bytas. Detsamma gäller enhetens primära diska som ligger placerad till höger om minnesbankerna. På vänster sida så finns ytterligare en M2 plats för en sekundär lagringsenhet. Vi kommer även åt att byta enhetens kombinerade M2 baserade WiFi / BT modul i de lägen som nyare standarder kommer.

    Vad som sedan är minst lika viktigt är att vi även kan byta enhetens batteri på bara någon minut och med direktåtkomst till enhetens båda fläktar så kan vi även enkelt rengöra dessa vilket gör att vi kan maximera datorns totala livslängd.

    För att kort sammanfatta så erbjuder MSI Creator Z16P B12UHT en stabil, högpresterande grund för alla former av kreativt arbete samtidigt som modellen även fungerar bra som spelplattform för dig som söker en mer hybrid lösning och med en enkelt lösning för uppgradering och underhåll så är detta enhet som du kommer att ha nytta av under många år.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: MSI, www.msi.com
    • Cirkapris:  34 995 kr inkl. moms, 27 996 kr exkl. moms
    • Mått: 359 x 256 x 19 mm
    • Vikt: 2,41 Kg
    • CPU: Intel Core i9-12900H
    • Minne: 32 GB DDR5-4800
    • Lagring: 2TB PCIe Gen4x4
    • Grafik: Nvidia RTX3080
    • Nätverk: Wi-Fi 6E
    • BT: 5.2
    • Portar: 1x Type-C (USB / DP / Thunderbolt 4), 1x Type-C (USB3.2 Gen2 / DP), 1x Type-A USB3.2 Gen2, 1x SD Express kortläsare
    • Batteri: 90 Wh
    • Högtalare: 4×2 watt
    • Skärm: 16″ QHD+ (2560×1600), 165Hz, IPS
    MSI Creator Z16P
    5 / 6 Betyg
    34 995 krPris
    För
    Stabil prestanda som för mer kreativ belastning ligger i absolut topp, bra integrerat ljud, mycket trevlig skärm, hög konstruktions kvalité, bra mix av komponenter
    Emot
    Lite få anslutningar med tanke på storlek, hög prisnivå, ljudet kan i vissa lägen tendera att bli avslaget, blir lite lätt väldigt varm
    Rekommenderas till
    Detta är en mycket bra enhet för dig som jobbar med olika former av kreativt arbete men som även vill kunna växla över och spela utan att byta enhet

    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    Artikel

    Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

    28 januari, 2023ca 6 minuters läsning
    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    Retro

    Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

    21 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Logitech släpper ny Brio-kamera

    19 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Kommentera

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.