Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»Qnap TS-664
    Huvud 2
    Artikel

    Qnap TS-664

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist4 december, 2022ca 9 minuters läsning
    Qnap TS-664
    5 / 6 Betyg
    9 210 krPris
    För
    Snygg Nas som verkligen gör sig bra framme, tyst drift, hög prestanda, mängder av appar och tjänster som gör att modellen kan ersätta enklare servrar i många fall, hög nivå av säkerhet, kan kopplas direkt till skärm/TV
    Emot
    M2 platserna drivs bara av en PCIe Gen3X1 bana vilket kunde varit snabbare, vi hade gärna sett möjlighet till större expansionskort.
    Rekommenderas till
    TS-664 är en perfekt nas för det avancerade hemmet eller hemmakontoret eller även alla former av mindre kontor / lokalkontor. Det är en modell som är perfekt för föreningar av olika slag där IT mognaden är lite högre

    Kompakt sexdiskars NAS med stöd för både M2 och PCIe uppgradering

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    När vi söker efter lite av den perfekta balansen mellan storlek på Nasenheten, potentiell lagringskapacitet och en bra nivå av redundans så landar vi ofta på enheter med sex diskar. Detta är ett format som ofta är underskattat och som framför allt med en allt högre lagringskapacitet per fysisk disk definitivt kan agera primär backuplösning till både hem och mindre kontor. Vi har tittat närmare på Qnaps TS-664 som är en hårdvarupackad modell till ett klart konkurrenskraftigt pris.

    Exklusivt yttre

    Qnap TS-664 är en bordsmodell som är konstruerad för att stå synlig framme. Modellen som mäter 168 × 235 × 226 millimeter är nämligen svart med en guldfärgad list i höger kant vilket ger ett mycket exklusivt intryck. Dessutom så kyls enheten av två tystgående 90 millimeters fläktar vilket gör att enheten knappt hörs även om vi har den placerad bredvid oss på skrivbordet. I den guldfärgade listen så har Qnap placerat små led som visar på aktivitet och läge för bland annat diskar, nätverk och allmän drift. Vi hittar även en USB3.2 Gen2 Typ-A port placerad längst ner tillsammans med en knapp för direkt kopiering av extern media till vår enhet.

    front
    Fronten är stilrent svart med en guldfärgad höger kant. i denna kant så finns flera aktivitets led samt även en USB3.2Gen2 port för snabb kopiering av extern media

    Chassit är sedan till stora delar helt täckt med den svarta plåten med ett mindre undantag på väster övre sida där det finns ett mindre nätbaserat luftintag. Går vi sedan runt till baksidan så hittar vi i mitten de två fläktarna. I den övre vänstra kanten så finner vi plats för ett lågprofils instickskort vilket är baserat på en PCIe Gen3x2 slot. Observera att maximala måttet för kortet är 190 x 68,9 x 18,76 millimeter.

    Baksidan rymmer även dubbla USB2 och en USB3.2 Gen2 port, en HDMI anslutning samt dubbla 2,5 gigabitsportar vilka stödjer trunking för att skapa en virtuell 5 gigabitsport. Till detta så finns även Qnaps runda strömanslutning och en Kensingtonlås.

    2x2.5gbe ts 664
    På baksidan så finner vi dels dubbla, tystgående, 90 mm fläktar, en expansionsplats för ett lågprofilkort, dubbla 2,5 GbE portar samt både HDMI och multipla USB anslutningar

    Går vi över till insidan så drivs enheten av Intels Celeron N5095 processor vilket är en fyrkärning processor som körs mellan 2 och 2,9 gigahertz med fyra megabyte L3 cache. Denna processor stödjer upp till 16 gigabyte ram vilket således även är denna modells maximala kapacitet. Vår testmodell var utrustad med en fyragigabytes modul. Denna kan enkelt bytas från chassits högra insida. På samma plats hittar vi även dubbla M2 platser vilka är avsedda för SSD cachning. Tyvärr så är dessa portar baserade på en banas Gen3 vilket helt klart begränsar diskprestandan så här kan helt klart billigare modeller användas.

    insida
    Modellen är mycket lätt att arbete med och vi kan snabbt uppgradera RAM eller ansluta en eller två M2 enheter

    Just när det kommer till PCIe lösningen så känner vi att här kunde Qnap hittat en annan lösning. Detta då processorn har utrymme för totalt åtta banor och att då avsätta hälften av dessa för USBportarna, vilket vi antar att man valt att göra känns lite onödigt. Vi hade hellre sett en lösning med en USB3.2 Gen2 vilket borde ge en extra PCIe bana per M2 plats.

    Qnap erbjuder ytterligare en funktion för M2 platserna då modellen stöder Google Edge TPU vilket innebär att vi använder en bi-processor som placeras på ett M2 kort och som används för att accelerera AI baserad bildigenkänning tillsammans med exempelvis Qnaps program QuMagie eller QVR Face med flera.

    Kompakt allt-i-ett server

    Lyfter vi bort den svarta delen av fronten, som är ett lite tunnare, avrundat, lock så möter vi enhetens sex lodrätt placerade diskkasetter. Dessa har en lättanvänd plastkonstruktion som använder snabbfästen för att fästa 3,5 tums diskar. Modellen stödjer så klart även 2,5 tums diskar men dessa behöver då skruvas fast. Med sex diskar så kan vi konfigurera enheten för ett stort antal Raiduppsättningar i form av JBOD, Single, RAID 0, 1, 5, 6, 10 och 50 vilket i kombination med allt högre lagringskapacitet per disk och även M2 enhet öppnar upp för många användningsområden både för att hantera alla former av backupbehov men även som en mindre lokal allt-i-ett server. För att lyfta några av de mest intressanta så finner vi:

    • Säkerhetskopiering av datorer: Med hjälp av NetBak Replicator kan vi snabbt sätta upp en synkronisering i realtid med schemalagd och helt automatiks säkerhetskopiering från filnivå till hela diskar och system. Tjänsten stödjer även säkerhetskopiering till en fjärrserver via FTP och WebDAV via internet. Detta kombineras sedan med fullt stöd för MacOS Time Machine för ett komplett skydd.
    • Stommen i 3-2-1 säkerhetskopiering: Med Hybrid Backup Sync blir det enkelt att säkerhetskopiera data från vår enhet till alternativ Qnap Nas eller valfri fjärrserver eller molntjänst som använder protokollen RTRR, Rsync, FTP, WebDAV och CIFS/SMB. Tjänsten använder dessutom QuDedup-teknik som eliminerar redundant data vid källan och säkerhetskopierar bara avduplicerade data.

      business file management img 02
      Qnap erbjuder flera sätt att hantera synkronisering mellan enheter, Nasar och även molnet
    • Backupskydd för virtuella datorer: Via Hyper Data Protector kan vi helt licensfritt säkerhetskopiera obegränsat antal VMware- och Hyper-V-miljöer och på detta sätt sätta upp en kostnadseffektiv och tillförlitlig katastrofåterställningsplan.
    • Säkerhetskopiering av SaaS lösningar: Med hjälp av Boxsafe så får vi en heltäckande säkerhetskopieringslösning för Google Workspace och Microsoft 365. För bäst funktionalitet så rekommenderar vi att du använder minst åtta gigabyte Ram.
    • Komplett lösning för Ögonblicksbilder: Med ögonblicksbilder registrerar systemets tillstånd vid olika tidpunkter och gör det möjlig att snabbt och effektivt återställa till en valfri tidpunkt. Vi kan här återställa på mapp eller filnivå till lokal eller fjärr Nas eller även molnlagring. Lösningen omfattar även skydd av hela volymer eller LUN-enheter och ögonblicksbilderna kan sedan, för ytterligare skydd inkluderas i vår säkerhetskopieringspolicy.

      ogonblicksbild
      Qnap TS-664 har en smidig hantering av lokala ögonblicksbilder vilka sedan enkelt kan replikeras till en sekundär Nas för ökad säkerhet
    • Virtuella datorer: Med hjälp av Virtualization Station kan du köra multipla virtuella datorer på Windows, Linux, UNIX, Android och QuTScloud och få åtkomst till dem med en webbläsare eller genom VNC. Detta en kostnads- och energieffektiv lösning att köra virtualiserade servertillämpningar på en enda NAS helt utan behov av ytterligare fysiska servrar.
    • Fullt Linux stöd: Med Linux station så kan vi köra alla Linux program, inklusive appar från Software Center, direkt på vår Nas och få fjärråtkomst till Linux skrivbord från en webbläsare.
    • Optimal containerintegration: Tack vare Container Station får vi LXD för virtualiseringsstöd på operativsystemnivå för Linux baserade operativsystem, samt Docker och Kata som är idealiska för programvirtualisering.

    Hög säkerhetsnivå

    Utöver ovan nämna tjänster och appar så erbjuder TS-664 en omfattade uppsättning tjänster för säkerhets- och privilegieinställningar i flera led. Dessa omfattar bland annat IP-blockering, tvåstegsverifiering, HTTPS-anslutning, samt ett flertal appar, både från Qnap och partners som säkerställer optimalt NAS-skydd mot hackare och skadlig kod. För att lyfta även några av dessa tjänster så finner vi myQNAPcloud som ger oss en 2048 bitars SSL certifierad fjärråtkomst till våra nas utan behov av DDNS. Denna kompletteras med fördel med QVPN som är en lättanvänd VNP lösning för skyddad åtkomst till nätverksresurser och tjänster över offentliga nätverk. QuFirewall är lokalt installerad brandvägg med bland annat GeoIP-filtrering. QuWAN SD-WAN är, enkelt förklarat, en automatisk Meshbaserad VPN med IPsec-kryptering, molncentrerad hantering och QVPN Service för nätverk på flera platser. Lösningen ger en kostnadseffektiv och stabil IT-distribution när många användare arbetar på distans. Dessutom så får vi med en allt mer komplett Security Counselor som söker i realtid söker efter sårbarheter och ger rekommendationer som ökar NAS-enhetens säkerhet. Lösningen omfattar även sökning av virus och skadlig kod.

    När vi så pratat säkerhet så måste vi lyfta lite av en personlig favorit i form av QVR Elite. Detta är en kraftfull men lättanvänd lösning som gör det möjligt att enkelt skapa ett övervakningssystem till en låg totalkostnad och med högre skalbarhet. Tjänsten som bland annat omfattar AI-baserade tjänster för att skapa smart ansiktsigenkänning för exempelvis passagesystem kommer med två kostnadsfria inbyggda kanaler som sedan kan skalas efter behov.

    business surveillance img
    Genom appen QVR Elite så kan vi snabbt sätta upp en komplett övervakningslösning med in-, och uppspelning i realtid. Eller varför inte kombinera med AI driven bild igenkänning

    Beroende på antal tjänster som du planerar att använda tillsammans med QVR Elite så kan det vara värt att redan från start maximera mängden ram i enheten. Det är en förhållandevis billig uppgradering som öppnar upp många dörrar för ett bredare användande.

    Vi ska avslutningsvis kort nämna lite om enhetens prestanda och detta baserat på enhetens integrerade nätverksportar. Till detta så har vi använt åtta gigabyte ram, fem WDC Red Nas diskar samt dubbla 480GB M2 diskar för cachning. Ser vi här till ren datagenomströmning så toppar singelportsanvändning cirka 292–294 megabyte per sekund vid både upp- och nedladdning. Även när vi bundlar dessa båda till en femgigabitsport så när vi en jämn och hög prestanda som nästan skalar perfekt med 581 respektive 575 megabyte per sekund vid ned-, kontra uppladdning. Så här har Qnap verkligen lyckats mycket bra med att maximera kraften i såväl processor som diskarna cachning.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: Qnap, www.qnap.com
    • Cirkapris:  9 210 kr inkl. moms, 7 368 kr exkl. moms
    • CPU: Intel Celeron N5095
    • Ram: 4 GB, Max 16 GB
    • Anslutningar: 2st 2,5 GbE + 2st USB3.2Gen2 + 2st USB2 Gen2
    • Diskfack: 6 st 3,5”
    • M2: 2st PCIe Gen3x1
    • Expansionsplatser: 1st Gen3x2
    • Mått: 168 × 235 × 226 mm
    • Vikt: 2,9 Kg
    • Fläktar: 2st 90 mm
    • Ljudnivå: 23,1 dB
    Qnap TS-664
    5 / 6 Betyg
    9 210 krPris
    För
    Snygg Nas som verkligen gör sig bra framme, tyst drift, hög prestanda, mängder av appar och tjänster som gör att modellen kan ersätta enklare servrar i många fall, hög nivå av säkerhet, kan kopplas direkt till skärm/TV
    Emot
    M2 platserna drivs bara av en PCIe Gen3X1 bana vilket kunde varit snabbare, vi hade gärna sett möjlighet till större expansionskort.
    Rekommenderas till
    TS-664 är en perfekt nas för det avancerade hemmet eller hemmakontoret eller även alla former av mindre kontor / lokalkontor. Det är en modell som är perfekt för föreningar av olika slag där IT mognaden är lite högre

    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    Artikel

    Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

    28 januari, 2023ca 6 minuters läsning
    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    Retro

    Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

    21 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Logitech släpper ny Brio-kamera

    19 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Kommentera

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.