Seagate FireCuda StarWars edition
4 / 6 Betyg
1 290 krPris
För
Bra samlarenhet för Star Wars fans, jämn prestanda, drivs direkt med kabel, snygg RGB integration, tre år Rescue Data Recovery Services
Emot
Inte lämplig för mer krävande konsolbaserade spel, prestandan ligger en bra bit efter M2 lösningar
Rekommenderas till
Är du en Star Wars fantast och vill ha något extra att visa upp på skrivbordet kan du inte gå fel med någon av FireCuda StarWars edition enheterna

En extern samlardisk för Star Wars fans

För att fira årets fjärde maj, eller maj the 4th som här passar bättre så passade Seagate på att lansera tre nya externa specialdiskar i samarbete med Disney och Lucasfilm. Eller rättare sagt det handlar om en och samma disk, en extern enhet på två terabyte, som sedan lanseras med tre olika bildmotiv: Grogu, Boba Fett och The Mandalorian vilka är de nya huvudkaraktärerna i de senaste av Star Wars filmerna. Vi har testat den sistnämnda men då samtliga har samma specifikationer så kommer prestandan även att vara samma för övriga.

Matchande RGB front

Disken är som nämnts en extern modell som är anpassad för såväl PC och Mac som PlayStation och Xbox. Modellen mäter 14,5 x 80 x 122,5 millimeter och väger 167 gram. Disken ansluts och drivs via den medföljande USB 3.3 Gen1 kabeln.

Disken i sig är grå med bild av the Mandalorian på framsidan där Seagate även tar upp det klassiskt blåa och gråa från filmen både i bilden i sig men även som standardiserat LED ljus som lyser med en kall blå färg från framsidans undre kant. På disken finns även Seagates namn och Firecuda logga ingraverade vilket ger en mer exklusiv känsla.

sida
Disken kommer med en stilren bild av The Mandalorian och matchande blå- gråa färger

Nu kanske många tänker att detta är en extremt snabb disk, men som gränssnittet antyder, USB3.2 Gen 1, så är prestandan begränsad till fem gigabyte per sekund och med tanke på att vi på insidan hittar samma 2,5” 5400 varv per minuts disk som Seagate brukar använda i dessa externa lösningar så kommer även detta att sätta begränsningar på en teoretisk topphastighet av 140 megabyte per sekund så prestandarelaterade förväntningar bör inte vara så höga.

led 1 e1658754347316
På framkantens undersida så finns ett avlångt LED vilket matchar temats färg

Diskarna kommer däremot med Seagates två-årsgaranti och tre år av Rescue Data Recovery Services för att återställa data vid eventuell förlust eller haveri vilket är ett klart plus.

Prestanda för PC/Mac

När det kommer till diskens verkligen prestanda så körde vi våra benchmark från en PC men testade även enheten som lagring för både Xbox PS5. Börjar vi med mer statiska data så presterar disken en maximal läs- och skrivprestanda på mellan 133 och 135 megabyte per sekund vilket är fullt godkänt. Framför allt så har disken en jämn läsprestanda av större mängder data. Men som med de flesta SHR diskar så tenderar prestandan att sjuka och bli mer ojämn när vi behöver skriva om större mängder data.

På samma sätt så är inte den slumpmässiga prestandan lika imponerande och skulle vi placera in disken i ett fack så skulle vi säga att den passar perfekt som en extra disk till PC eller Mac där vi från start har en större M2 disk som disk att utgå ifrån. Nu stödjer Seagates disk både PS och Xbox konsoler men här skulle vi säga att detta bara lämpar sig till mindre spel sett till lagrings-och laddningskapacitet. Faktum är att vi för vissa spel som försöker installeras på denna enhet får rekommendationen att använda en snabbare lösning.

För att kort sammanfatta så gör Seagate FireCuda StarWars edition helt klart sitt jobb och presterar i förväntat prestandaspann. Men det är inte för prestanda som användare köper denna disk utan det är mer för egen tillfredsställelse eller show off sett till designen.

mandalorian drive 2tb environment side rainbow l
trots att disken även är anpassad för konsoler så skulle vi säga att den kommer bäst till rätta som en extra skrivbordsdisk för att visa upp ditt stöd för din nya Star Wars karaktär

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Seagate, www.seagate.com
  • Cirkapris: 1 290 inkl. moms, 1 032 exkl. moms
  • Kapacitet: 2 TB
  • Gränssnitt: USB3.2 Gen1
  • Mått: 14,5 x 80 x 122,5 mm
  • Vikt: 167 gram
  • Kompatibel med: PC, MAC, PlayStation och Xbox
  • Led: framsidans undre kant

Seagate FireCuda StarWars edition
4 / 6 Betyg
1 290 krPris
För
Bra samlarenhet för Star Wars fans, jämn prestanda, drivs direkt med kabel, snygg RGB integration, tre år Rescue Data Recovery Services
Emot
Inte lämplig för mer krävande konsolbaserade spel, prestandan ligger en bra bit efter M2 lösningar
Rekommenderas till
Är du en Star Wars fantast och vill ha något extra att visa upp på skrivbordet kan du inte gå fel med någon av FireCuda StarWars edition enheterna
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här