Asus Proart Display PA279CV
5 / 6 Betyg
5 990 krPris
För
Slimmad 4K HDR10-skärm, mycket bra färgåtergivning och täckning, bra fabrikskalibrering, USB-C-anslutning, inbyggd USB-hubb, flexibel hantering och rotering, Power Delivery.
Emot
Inte äkta 10-bits utan 8-bit med FRC, hade varit trevlig med Thunderbolt, vi hade gärna sett mittplacerade kabelanslutningar.
Rekommenderas till
ProArt Display PA279CV är en prismässigt intressant 4K skärm för alla som jobbar mer åt de professionella hållet med bilder eller film

Asus uppdaterar Proart-serien med stöd för USB-C för bättre mångsidighet och smidigare hantering för kreatörer. Vi testar Display PA279CV.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Asus Proart-skärmar vänder sig i första hand till mer professionella användare inom bild- och videoredigering där vi via enkel menyhantering även kan utföra egen färgkalibrering, även om skärmen är fabrikskalibrerad. PA279CV är som namnet antyder en 27-tummare som tack vare tunna ramar inte upptar mer än 614 x (373,5~523,5) x 227,82 millimeter med inkluderat bordsställ på skrivbordet.

Inbyggd USB-hubb

Vi börjar med att titta till de yttre specifikationerna. Vi möts här av ett fyrkantigt silverfärgat bordsställ. Stället fäster i skärmens baksida via en arm som gör det möjligt att justera höjden mellan 0–150 millimeter. Vi kan även vrida skärmen 45 grader åt respektive håll, tilta den mellan -5 och 35 grader samt ställa den i pivotläge. För dig som föredrar ett eget ställ så har skärmen även VESA 100×100 fästen.

Asus Proart Display PA279CV – ställ
Asus Proart Display PA279CV har flexibel hantering för justering av höjd, tilt och rotering.

Nere till höger på skärmens ram finner vi sex knappar vilka används för att komma åt enhetens menysystem samt för att stäng av och på skärmen. Som nämnts ovan är menysystemet mycket enkelt och logiskt uppbyggt samtidigt som vi får ett djup i de alternativa inställningarna vilket borde tilltala både ovana och mer avancerade användare.

LÄS OCKSÅ: Nya datorskärmar från Samsung

På baksidan finner vi en större mittplacerad ram som i dess högra undersida och högra kortsida rymmer skärmens anslutningar. Dessa omfattar två HDMI 2-portar, en Displayport 1.2m en USB-C med stöd för power delivery (strömmatning) på upp till 65 watt samt fyra USB 3.1-portar och ett hörlursuttag. Detta ger användaren ett snudd på komplett stöd för anslutningar och även tillbehör vilket underlättar när olika enheter ska användas på samma skärm. Det är lite synd att vi inte får stöd för en Thunderbolt-anslutning, och ska vi vara lite petiga hade vi gärna sett att de undre anslutningarna varit placerade i mitten på skärmen för att minimera påverkan på kablaget när vi vinklar skärmen 90 grader.

Asus Proart Display PA279CV – anslutningar
Asus har bland annat uppdaterat modellen med USB-C-anslutning och stöd för power delivery på 65 watt.

I kanterna på baksidan så hittar vi även skärmens dubbla integrerade högtalare om vardera 1,2 watt. Dessa är inte något som vi förväntas använda som primär ljudkälla som lättillgänglig lösning för att snabbt stämma av att ljud och bild synkar eller för enklare digitala möten duger de gott.

4K HDR

Vi fortsätter med själva skärmen som har en 27 tums IPS LED-panel med ett bildförhållande på 16:9. Skärmen har en högsta upplösning på 3840 x 2160 pixel med en typisk ljusstyrka på 350 cd/㎡ och en kontrast på 1000:1. Responstiden ligger på fem millisekunder och vi får stöd för HDR10. Skärmen är fabrikskalibrerad och certifierad enligt Calman med en färgnoggrannhet på ∆E <2. Vi får även en färgrymdstäckning på motsvarande 100% sRGB, 100% Rec. 709 och fullt godkända 82% P3. Däremot hade vi gärna sett en aningen bättre täckning inom AdobeRGB som landar på 80% vilket såklart ändå räcker för de flesta användare.

Asus Proart Display PA279CV – baksida
Asus Proart Display PA279CV har enkla integrerade högtalare och kan som de flesta skärmar fästas med VESA-fästen om så skulle vara önskvärt.

Vi kontrollerade även skärmens kalibrering med hjälp av Datacolor SpyderX Pro vilket gav ett snudd på perfekt gensvar med en klockren fabrikskalibrering. Det enda område vi upplevde vissa svagheter inom var när det kom till ljusstyrkan som i vissa miljöer och användningsområden skulle kunna bli en begränsning.

Men överlag erbjuder skärmen imponerade färgåtergivning och täckning för sin prisklass där framför allt arbete i HDR är bland det bästa vi upplevt i klassen med en naturlig visning av både bilder och film. Asus Proart Display PA279CV är ett perfekt val för dig som jobbar med Adobes eller DaVinci Resolves programserier.

En funktion, eller visningsläge som vi verkligen uppskattade var DICOM, som tillförde svartvita bilder flera dimensioner av gråskalehantering och en djup svärta som imponerade. Totalt sett erbjuder skärmen hela tolv olika Proart lägen varav två egendefinierade.

Asus Proart Display PA279CV – framsida
Asus Proart Display PA279CV är fabrikskalibrerad och erbjuder en hög färgnoggrannhet.

Utöver detta har skärmen flera smarta hjälpmedel som underlättar vårt arbete. Ett av dessa är möjligheten att jobba med ett ovanpåliggande rutnät som direkt på skärmen visar verkliga storlekar för A4, B5 eller egna mått. Vi får dessutom Asus klassiska Ultra-låga blåljusteknik som kan ställas i olika steg och anpassas baserat på vad vi arbetar med. Vad som kan vara värt att notera är att Asus föregående modell, Proart Display PA278CV, som även detta är en mycket trevlig modell numera sjunkit och går att köpa cirka 30 procent billigare.

Asus Proart Display PA279CV – Proart Palette
Tack vare Asus Proart Palette kan vi definiera egna färginställningar som vi sedan snabbt kan växla mellan.

 

Asus Proart Display PA279CV
5 / 6 Betyg
5 990 krPris
För
Slimmad 4K HDR10-skärm, mycket bra färgåtergivning och täckning, bra fabrikskalibrering, USB-C-anslutning, inbyggd USB-hubb, flexibel hantering och rotering, Power Delivery.
Emot
Inte äkta 10-bits utan 8-bit med FRC, hade varit trevlig med Thunderbolt, vi hade gärna sett mittplacerade kabelanslutningar.
Rekommenderas till
ProArt Display PA279CV är en prismässigt intressant 4K skärm för alla som jobbar mer åt de professionella hållet med bilder eller film

SPECIFIKATIONER Asus Proart Display PA279CV:

 • Tillverkare: Asus, www.asus.com
 • Cirkapris:  5 990 kr inkl. moms, 4 792 kr exkl. moms
 • Mått: 614 x (373,5~523,5) x 227,82 mm
 • Vikt: 8,6 kg
 • Skärmstorlek: 27 tum
 • Bildförhållande: 16:9
 • Paneltyp: IPS LED
 • Högsta upplösning: 3 840 x 2 160 pixel
 • Ljusstyrka: 350 cd/㎡
 • HDRstöd: HDR10
 • Ljud: 2 x 1,2watt
 • Anslutningar: 2 st HDMI, Displayport, USB-C, 4 st USB 3.1, hörlursanslutning

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här