PUBLICERAD DEN 1 APRIL 2022


Ett kommande tillbehör kan göra det möjligt att ladda mobiltelefoner och andra trådlösa enheter på spisar med induktionshäll.

Ny teknik kan göra det möjligt att ladda mobiltelefoner med energi från spisar, närmare bestämt induktionshällar. Dagens trådlösa laddteknik är rent tekniskt en induktionsbaserad laddteknik för att överföra ström. I spishällar av typen induktionshällar används samma teknik för att generera värme i kokkärlet istället för att ladda ett batteri.

Nu har forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) börjat utveckla en teknik när man ska kunna använda induktionshällar för att ladda mobiltelefoner och annan trådlös utrustning. Tekniken kallas Heat Based Induction Charging eller HBIC och baserar sig på att man använder termoelektriskt element där värme genererar elektrisk ström på samma sätt som exempelvis kaminfläktar där kaminens värme används för att driva fläkten.

För tillfället har man lyckats ta fram en tre centimeter tjock laddplatta som läggs på induktionshällen, och genom att öka värmen på spisplattorna ökar också effekten på laddningen. För tillfället har man uppnått en effekt av att 2W effekt på spisplattorna ger 1W laddeffekt. Genom att placera flera laddspolar i samma platta har man lyckats ladda 14 mobiltelefoner med 10W effekt vardera samtidigt, och enheterna kan placeras var som helst på plattan.

Enligt forskarna går det i teorin att skapa en platta som är drygt 60 procent tunnare, men eftersom plattan även måste skydda mobilen som ska laddas från den underliggande värmen måste den ha en viss tjocklek för att isolera tillräckligt. För säkerhets skull poängterar de att man inte ska försöka ladda trådlös utrustning genom att lägga dem direkt på en aktiv spishäll.

PUBLICERAD DEN 1 APRIL 2022


1 KOMMENTAR

  1. Kul. Ännu bättre vore om det gick att ladda den om man lade den på vedspisen. Eller varför inte i vedspisen?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här