Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

      28 januari, 2023

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»Tester»Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi
    MSI MPG Z790 Carbon WiFi
    Tester

    Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist4 januari, 2023ca 8 minuters läsning
    MSI MPG Z790 Carbon WiFi
    5 / 6 Betyg
    6 300 krPris
    För
    Snygg design, mycket bra passiv kylning över större delar av kortet, bra strömhantering, fem M2 platser, genomtänkt design, bra ljud, riktigt bra OC potential
    Emot
    Vi hade gärna sett TB4 portar, minneshanteringen är lite känslig för märke och modul, hade varit intressant med 10 GbE
    Rekommenderas till
    MSI MPG Z790 Carbon WiFi är ett kort för såväl gamers som mer professionella yrkesutövare som vill ha hög stabilitet under max belastning

    MPG Z790 Carbon WiFi från MSI är ett mellanklasskort med flaggskeppsambitioner för den krävande användaren.

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    När det kommer till MSI:s indelning av moderkort, och övriga komponenter, i olika klasser så representerar MPG-modellerna något av en mellanklass som ligger mellan toppskickets MEG och de lite enklare MAG-enheterna. Men till detta kort känns det lite som att MSI valt att basera kortet på föregående series MEG-kort för att sedan skala bort några funktioner. För när det kommer till konstruktionskvaliteten på MPG Z790 Carbon WiFi så ligger den absolut i det översta skicket.

    Extrem värmeavledning

    MSI:s kort är ett ATX-baserat moderkort som baseras på LGA1700-sockeln vilket ger stöd för både tolfte och trettonde generationens Intel-processorer. Det första vi uppmärksammar när vi packar upp kortet är dels dess ganska höga vikt, dels att kortet till stora delar är täckt med svarta, korsmönstrade, värmeavledande flänsar – två delar som brukar borga för en god överklockningspotential.

    Dessa flänsar börjar från kortets övre kortsida där den förmonterade IO-panelen täcks med en stor sköld vilken dessutom är försedd med MSI:s klassiska RGB-logga. Denna L-formade fläns länkas samman med högeffektiva värmeavledningsrör som via effektiva 7W/mK termiska plattor ser till att hålla såväl kondensatorer som kortets 19+1+1 strömfasdesign sval även under långvarig maxbelastning.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi
    MSI har optimerat den passiva kylningen genom att täcka alla kritiska kretsar med kraftiga kylflänsar.

    Till detta har MSI även placerat en lite större, snett vinklad, fläns över korts huvudkrets vilket ser till att bibehålla stabiliteten på ett mycket bra sätt och vars kyleffekt är betydligt bättre jämfört med vårt föregående Z790-kort från MSI, där vi denna gång uppmäter nästan 6,5 grader lägre snittemperatur. Men kylningen stannar inte här utan även kortets samtliga M.2-platser, vilka är fem till antalet, är försedda med en mycket effektiv dubbelsidig kyllösning.

    Vi blir däremot först lite förvånade över M.2-platsernas placering. Detta då kortet, som kommer med en Gen 5 x4-plats och fyra Gen 4 x4-platser, inte har Gen 5-platsen satt högst upp utan som plats två i ordning från toppen sett. Detta gör att denna plats får en aning mindre passiv yta för kylning vilket vi tänkte skulle kunna bli ett potentiellt bekymmer då platsen sedan ligger placerad mellan en potentiellt varm Gen 4-disk och kortets PCIe Gen 5 x16-slot som även den troligen kommer att generera en del värme.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi – kylflänsar
    Kortet kommer med totalt fem M.2-platser varav en är Gen 5. samtliga av dessa har en mycket effektiv passiv kylning.

    Men efter mätningar över de båda övre M.2-platserna så visar det sig att MSI:s tekniker har tänkt helt rätt. Värmen från processorsockeln strömmar nämligen, som på alla processorer, ut över den övre M.2-platsen vilket gör att dess temperatur faktiskt ligger dryga fyra grader över den andra M.2-platsen, så hatten av för MSI. Ytterligare ett plus när det kommer till de övre två M.2-platserna är att den övre är försedd med MSI:s nya kylflänsfäste vilken gör det möjligt att montera och ta bort flänsen helt utan skruvmejsel. I stället används ett sorts snäppfäste som spänner fast flänsen mot M.2-enheten och som vi kan öppna med ett lätt tryck på kortsidan av flänsen. Till detta kommer båda platserna med EZ M.2 clip som gör att vi fäster eller tar bort själva disken med hjälp av ett enkelt vred.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi – M.2-diskar
    De övre M.2-platserna är utrustade med snabbfäste som gör att vi inte behöver skruvmejsel för att byta disk.

    Anslutningar för allt

    Förutom M.2-lagringen erbjuder kortet sex SATA 3-anslutningar vilket gör att vi kan sätta upp en Raid 0, 1, 5 eller 10 över både SATA- och NVMe-gränssnittet. Vi nämnde ovan att kortet har en PCIe Gen 5 x16-plats vilken är utrustad med en stålförstärkt ram. Under denna finner vi även en PCIe Gen 3 x1 samt en PCIe Gen 4 x4. Även här har MSI tänkt till och placerat Gen 4-platsen längst ner vilket gör det möjligt att använda ett fullstort Gen 5-grafikkort och ändå ha utrymme kvar för att använda den näst snabbaste expansionsplatsen. I övrigt finner vi även fyra interna USB 2-anslutningar, dubbla USB 3.2 Gen 1 samt en USB 3.3 Gen 2 x2.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi – sidovy
    MSI MPG Z790 Carbon WiFi erbjuder en bra mix av interna anslutningar och anslutningar för fläktar samt RGB.

    Sett till övriga anslutningar på moderkortet så finner vi dubbla P8-anslutningar, fem fyrapinnars systemfläktsanslutningar, en CPU och en vattenpumpsanslutning. Dessutom finns dubbla ARGB- och en RGB-anslutning. Dessa kompletteras med en liten brytare på kortet som gör att vi enkelt kan stänga av kortets LED om vi vill bygga en mer diskret rigg. Utöver detta erbjuder MPG Z790 Carbon WiFi-kortet även  en klassisk två-siffrors debug-LED och fyra mindre EZ debug-LED:er som visar på vilken VGA, DRAM, CPU eller bootprocess som orsakar problem om datorn skulle låsa sig.

    Vi går vidare med kortets IO-panel som även den har en smart planering, även om den inte är fullt utnyttjad. Högst upp hittar vi en kombinerat Clear CMOS-knapp som vi, när datorn är avstängd, kan trycka in i dryga fem sekunder för att återställa BIOS till sina standardinställningar. Under denna finner vi en Flash BIOS-knapp vilken vi, tillsammans med den övre av nästa kolumns USB 3.2 Gen 1-portar, kan använda för att uppdatera BIOS från ett USB-minne utan att kortet har vare sig CPU eller minne installerat. Detta är en mycket användbar funktion när vi exempelvis ska uppgradera till en ny CPU-serie som tidigare BIOS inte har stöd för. Längst ner i den första kolumnen finns en ”smart knapp” som kan användas för fyra olika ändamål: starta om datorn, stänga av eller sätta på samtliga av kortets LED, starta om datorn i säkert läge eller maximera samtliga fläktars hastighet.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi – IO-panel
    IO-panelen har flera smarta knappar som smart BIOS-uppdatering och en smart knapp som kan anta olika funktioner beroende på våra behov.

    I nästa kolumn finns som sagt dels BIOS-update porten i par med ytterligare en USB 3.2 Gen 1-port, dels en HDMI-port. Totalt rymmer IO-panelen även sex USB 3.2 Gen 2-portar, en USB-C 3.2 Gen 2 och en USB-C Gen 2 x2. Tyvärr finns inte någon Thunderbolt 4-port. Ser vi till nätverksanslutningar så finner vi både en 2,5 Gigs LAN-port och senaste Wi-Fi 6E kombinerat med Bluetooth 5.3 vilken tillsammans med den medföljande, magnetförsedda, externa antennen ger en stabil och hög trådlös anslutning.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi – IO-panel i detalj
    IO-panelen har en bra mix av anslutningar även om vi gärna sett en Thunderbolt 4-port.

    Hög överklockningspotential

    IO-panelen avslutas med fem analoga och en optisk S/PDIF-anslutning vilka drivs av Realteks ALC4080 Codec som tillsammans med MSI:s utmärkta mjukvara ger oss en riktigt bra stomme för allt från spelande och filmtittande till musiklyssnade eller arbete med ljud i ett mer produktivt syfte.

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi – ljudportar
    Panelen i MSI MPG Z790 Carbon WiFi avslutas med ljudportar vilka drivs av ALC4080.

    Vi kommer så till de riktigt roliga delarna med detta kort och detta i form av CPU- och minneshantering. Kortet stödjer DDR5 på upp till 128 gigabyte med en topphastighet på 7600 megahertz och XMP3-stöd. Tyvärr är kortet aningen känslig för minneskonfigurationen och baserat på både tillverkare och minnesmoduler är kortet olika kapabelt beroende på om vi använder en, två eller fyra minnesbanker. För att nå maximal prestanda är det så klart singelbankskonfiguration som gäller, men kortet har mycket hög potential även i dualband-uppsättning där vi med minnen från både Corsair, Gskill och Kingston uppnår 6600 megahertz. När vi däremot växlar över till alla fyra banker hade vi bara tillgång till SK Hynix där vi får nöja oss med 5600 megahertz.

    Vi avrundar med processorn där vi använde Intels Core i9-13900K. Med ett slutet vattenkylt system baserat på en 420 millimeters radiator så toppar kortet på 6,1 gigahertz utan att vi lägger allt för mycket tid på optimering och utan att temperaturen blir riskabelt hög. Så gissningsvis finns här ytterligare utrymme för att trissa vidare frekvensen än högre.

    MSI Bios
    Vi kan välja mellan att överklocka CPU och minne från antingen Bios eller via MSI:s kompletta programsvit.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: MSI, www.msi.com
    • Cirkapris: 6 300 kr inkl. moms, 5 040 kr exkl. moms
    • Format: ATX
    • Sockel: Intel LGA1700
    • Chipset: Z790
    • Minne: 4 banker, max 128 GB DDR4@7600+ MHz
    • Grafikutgångar: HDMI
    • Expansionsplats: 1 st PCIe Gen 5 x16 + 1 st Gen 4 x16@x4 + 1 st PCIe Gen 3 x1
    • Lagring: 4 st PCIe Gen 4 x4 + 1 st PCIe Gen 5 x4 + 6 st SATA 3
    • Nätverk: Intel 2,5 Gbps + Wi-Fi 6E
    • USB: 2 st USB 3.2 Gen 2×2, 7 st USB 3.2 Gen 2, 4 st USB 3.2 Gen 1, 4 st USB 2
    • Audio: Realtek CODEC ALC4080

    MSI MPG Z790 Carbon WiFi
    5 / 6 Betyg
    6 300 krPris
    För
    Snygg design, mycket bra passiv kylning över större delar av kortet, bra strömhantering, fem M2 platser, genomtänkt design, bra ljud, riktigt bra OC potential
    Emot
    Vi hade gärna sett TB4 portar, minneshanteringen är lite känslig för märke och modul, hade varit intressant med 10 GbE
    Rekommenderas till
    MSI MPG Z790 Carbon WiFi är ett kort för såväl gamers som mer professionella yrkesutövare som vill ha hög stabilitet under max belastning

    moderkort msi rekommenderar Z790
    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    Artikel

    Gigabyte RTX 4080 GAMING OC

    28 januari, 2023ca 6 minuters läsning
    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    DMZ Rekommenderar

    Test: Huawei Watch GT 3 SE

    9 januari, 2023ca 7 minuters läsning
    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023ca 8 minuters läsning
    Kommentera

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.