Vad gör Chkdsk och vad finns det för för- och nackdelar med programmet?

Fråga

 

Är det bra att köra checkdisk (chkdsk)? Vad gör det? Fördelar? Nackdelar?

Det verkar bland annat återställa borttappade filer, men det kan ju vara filer som man valt att ta bort till exempel vid defragmenteringen. Så är det någon vits med att köra checkdisk över huvud taget?

Anna M

Svar

 

Chkdsk är ett DOS-program med lång historia. I princip så länge som pc:n har funnits har chkdsk använts för at kontrollera och reparera hårddiskar. Det är ett kommandoradsverktyg som du kan använda för att kontrollera om det finns fel på volymer. Eventuella påträffade fel repareras. Programmet kan hantera fel som rör skadade sektorer, förlorade kluster, korslänkade filer och katalogfel. Det verktyg som finns i Windows och där heter Diskkontroll är samma sak.

Det kan vara idé att köra programmet någorlunda regelbundet, men det är framför allt vid hårddiskproblem det kommer till användning. Det kan till exempel ge liv åt en hårddisk som är på väg att ge upp tillräckligt länge för att du ska kunna rädda innehållet till en ny disk.

Däremot återställer det inte borttappade filer, det finns det andra program för. Defragmentering tar inte heller bort några filer.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här