Fråga

 

Hej! Min dator är en Packard Bell. Inte långt efter att vi köpt den började den låta lite. Det låter som när man gnisslar med tänderna eller liknande, då och då. Dock har den fungerat utmärkt och jag har nu haft den i mer än ett och ett halvt år.

För två dagar kände jag hur seg datorn var när jag surfade. Nästa dag efter en stunds användning frös hela datorn och inte ens klockan fungerade längre. Jag slog av den, startade den på nytt, samma sak händer. Sedan försökte jag starta om, men den startar i fem sekunder, sedan stänger den direkt av sig. Vad har hänt? Och vad kan jag själv göra hemifrån?

Ella

 

Svar

Det framgår tyvärr inte av din fråga om det är en stationär eller bärbar dator, vilket kan vara avgörande för vad du kan göra själv. Men det där ljudet borde du ha reklamerat direkt när datorn var ny – en dator ska inte gnissla. Ett sådant ljud kan komma från en fläkt, men det är troligare att det är hårddisken som låter, vilket den inte ska göra. De senare problemen tyder också på att hårddisken har blivit ännu sämre och inte längre kan läsas.

Du kan fortfarande vända dig till försäljaren och få felet åtgärdat. Har du mer än ett års garanti underlättar det, annars får du åberopa konsumentköpslagen i stället.

Vill du i stället åtgärda det själv är hårddiskar både billiga och enkla att byta. Problemet är att du måste installera om Windows. För det kan du använda återställningsskivan, men alla dina data blir kvar på den gamla hårddisken. Det är ju tveksamt om den går att läsa alls, men annars finns några svar i förra numret som går in på hur det kan gå till att rädda data.

För säkerhets skull kan du kolla om det verkligen är hårddisken det är fel på innan du gör något drastiskt. Flytta den till en kompis dator och se om den går att läsa där.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här