Mekaniska hårddiskar i Macbook Air-serien är ett minne blott. Apples vd Steve Jobs presenterade företagets nya minimaskiner i går.

Apple lanserar två modeller. En 11-tummare som väger 1,06 kilo och en 13-tummare på 1,32 kilo. Båda är tillverkade i aluminium i Apples så kallade unibodyskal och har ett inbyggt batteri som ska klara passningstider på upp till 30 dagar. Enligt Apple är det designat för 1 000 laddningar utan att tappa mer än 20 procent av originalkapaciteten.

Företaget använder samma flashlagring som i Ipad vilket uppges vara 90 procent mindre än en vanlig 2,5-tumshårddisk. Utan mekanisk hårddisk får användaren inte lika mycket lagringsutrymme som i andra bärbara datorer, men det hoppas Apple kompensera med lägre vikt, bättre prestanda och minskad risk för hårddiskkrascher.

http://www.datormagazin.se/bilder/?id=324846
Macbook Air kostar från 9 459 kronor.

Nya Macbook Air har fullstort tangentbord och en pekplatta med så kallat multitouchstöd. Datorerna har Bluetooth, inbyggt trådlöst 802.11n-nätverk, men saknar nätverksport. En USB/ethernet-adapter går att köpa som tillbehör. Då tappar man givetvis en av de två USB-portarna.

Datorerna är laddade med en Intel Core 2 Duo-processor och Nvidias Geforce 320M-grafikkort. Du som inte vill använda LED-skärmen kan skicka ut bilden på en extern enhet via Apples Mini Displayport.

På mjukvarusidan hittar vi nya programsviten Ilife 11 innehåller Iphoto, Imovie och Garageband.

Macbook Air med 11,6-tumsskärm, 1,4-gigahertzprocessor, 2 gigabyte internminne och 64 gigabyte lagringsutrymme kostar 9 495 kronor. Samma maskin med dubbelt så mycket flashminne kostar 11 495 kronor.

Den större modellen med 13,6-tumsskärm kostar från 12 495 kronor. Datorn är laddad med en 1,86-gigahertzprocessor, 2 gigabyte internminne, SD-kortläsare och 128 gigabyte lagringsutrymme. Du som vill ha 256 gigabyte lagring får betala cirka 15 500 kronor.

imagecreate imagecreate imagecreate

imagecreate imagecreate imagecreate

Föregående artikelOffice i molnet för företag
Nästa artikelApple visar OS X Lion
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här