Fråga

 

Hej! Jag har fått problem att starta Windows XP på en bärbar Fujitsu-Siemens Amilo ”modell äldre”. När jag startar datorn kommer jag hela tiden till sidan där det sägs att det är problem med start av Windows.

Jag kan välja att ”Starta i felsäkert läge” i olika varianter, att starta med senaste fungerande konfiguration och att starta Windows normalt. Problemet är att oavsett vilket alternativ jag väljer kommer jag tillbaka till samma sida igen. Jag provade då att ”reparera” XP-installationen” från CD-skivan men då jag väljer R för att starta reparationen får jag beskedet att ingen hårddisk kunde hittas. Har hårddisken pajat då eller vad tror du?

Jag skulle egentligen bara behöva rädda filerna under Mina Dokument på hårddisken och då undrar jag om ett alternativ skulle kunna vara att investera i en dockningsstation för hårddisken och på så sätt rädda filerna, men det lär väl inte gå om hårddisken är trasig eller hur?

Anders Thörngren

 Svar

 

Du kan nog få lite hjälp av svaret till Rickard Vosjö. Du har precis som han något hårddiskproblem och eftersom det tydligen inte är viktigt för dig att få igång Windows är nog det enklaste att försöka rädda filerna. Att systemet vid reparationsförsök inte kan hitta hårddisken är lite mystiskt, eftersom datorn ju vid normal start faktiskt försöker starta från den. Så den verkar ju faktiskt fungera. Men rädda i alla fall filerna först, innan du fortsätter med reparationsförsöken, så att du inte plötsligt står där med en helt havererad disk.

Ett alternativ till de föreslagna räddningsmetoderna är att följa läsarkommentarerna till ovanstående svar och starta datorn med någon lämplig live-CD för Linux (du hittar en hel del att välja mellan här: www.livecdlist.com) och kopiera de filer du vill spara till ett USB-minne.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här