Nästa version av Windows Home Server, WHS, tappar en av operativsystemets grundfunktioner. Microsoft plockar bort den så kallade Drive Extender-tekniken som låter användare lägga till hårddiskar i lagringspoolen utan att behöva konfigurera den manuellt.

När Michael Leworthy vid Microsoft presenterat nyheten i den officiella WHS-bloggen konstaterar han att beslutet varit oerhört svårt att fatta och att det är en tuff dag för Vail (kodnamnet för nästa WHS). Av kommentarerna på webbplatsen att döma är han inne på rätt spår. Flera användare är upprörda och uppger att ett av WHS största försäljningsargument försvinner i samma stund Drive Extender plockas bort.

Började med en bugg
Riktigt så uppskattad var visserligen inte tekniken för cirka tre år sedan. Windows Home Server och Drive Extender innehöll nämligen en allvarlig bugg vid lanseringen vilket gjorde att stora mängder data kunde förloras.

Bild 332594
Drive Extender samlar hårddiskarna i en lagrinspool
utan att användaren behöver ha några direkta förkunskaper.

Microsoft åtgärdade dock felet till sist och sedan dess har Drive Extender varit en uppskattad, och lättanvänd, funktion i WHS. Den innebär bland annat att användaren kan lägga till och ta bort hårddiskar – interna och externa – utan några förkunskaper. Dessutom speglas informationen automatiskt (om användaren vill) så att ingenting ska gå förlorat om en disk i hemmaservern rasar.

Fungerar inte i resten av familjen
Microsofts hemmaserver ingår i samma mjukvarufamilj som Small Business Server 2011 Essentials (Aurora) och Windows Storage Server 2008 R2 Essentials. Microsoft uppger att utvecklingen av produkterna är tät sammanlänkad och att de plockar bort Drive Extender för att säkerställa kompatibiliteten mellan operativsystemet. Enligt Windowsbloggaren Paul Thurrot – som beskriver Drive Extender som en strålande funktion och en teknik som ligger till grund för ett par av de bästa funktionerna i WHS – hade Microsoft egentligen planer på att införa tekniken i fler produkter.

– Först i Small Business Server (Aurora) och senare i andra versionerna av Windows Server och Windows client, skriver han i sin blogg.

Paul Thurrot uppger att Microsoft upptäckt problem med Drive Extender när den används tillsammans med traditionella serverapplikationer. Problem som de försökt att lösa i betaversionen av både Vail och Aurora utan att lyckas. Det som fungerade i en dedikerad hemmaserver var instabilt i ett mer komplext serveroperativsystem.

Ny betaversion i januari
Windows Home Server Vail finns i en betaversion sedan flera månader tillbaka. En ny testversion släpps i januari. Då är Drive Extender-funktionen borta. Användarna får hålla tummarna för att HP och övriga Home Server-tillverkare hittar liknande lösningar som gör Microsofts hemmaserver lika enkel att bygga ut som dagens version.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här