Fråga

Hej, jag har just nu ett litet, stort problem med min bärbara Toshiba Satellite L10 Pro. När jag startade den tog batteriet slut och den stängdes av. När jag sedan stoppade in sladden och laddningslampan började lysa startade jag den igen. När den gick igång hände det något konstigt och den bara stängdes av igen.

När jag sedan lät den ladda i någon timme och försökte igen var det bara fläkten som hördes. Skärmen är svart, ingen hårddisk som snurrar och ingen lampa som säger att den läser från hårddisken.

Som jag skrev så är det ett ”litet stort problem” eftersom datorn är gammal. Men jag behöver den faktiskt ändå. Finns det något man kan göra själv? Jag hade inte tänkt lämna in den och betala en massa pengar. Annars så kör jag Windows 7 Home Premium, 32 bit.

Kevin Bauroth

 

Svar

Normalt klarar en bärbar dator att stänga av försiktigt när strömmen håller på att ta slut. Men min gissning är att det inte gick här, utan strömmen försvann från hårddisken mitt i en skrivning, vilket är som upplagt för hårddiskfel.

Att skärmen är svart låter dock konstigt. Menar du att det är när den börjar starta Windows som det är svart? BIOS startmeddelanden borde du nämligen se.

Om det rör sig om hårddiskfel borde det inte vara omöjligt att åtgärda. En variant är att ta ur disken, sätt den i en hårddiskdocka eller ett kabinett och koppla den till en annan dator. Du kan då felsöka och reparera med Windows inbyggda verktyg.

Ett annat likartat sätt är att starta datorn med en CD-skiva med reparationsverktyg. De flesta sådana skivor kör någon form av Linux och kan köras utan hårddisk, det gäller bara att ställa in datorn att starta från skivan. Använd sedan de ingående verktygen för att söka igenom och reparera disken, återställa startsektorer och så vidare.

Här är några exempel (det finns många fler) på sådana skivor som du kan ladda ned gratis och bränna:

www.sysresccd.org
www.ultimatebootcd.com

Och hela listan finns hos Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_live_CDs

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här